Rješenje za sanaciju golemih zaliha: Norvežani dobivaju gorivo iz starih guma!

Wastefront je u siječnju 2022. dobio dozvolu za izgradnju tvornice za recikliranje guma u Sunderlandu vrijedne 100 milijuna funti

Norveška tvrtka za recikliranje otpadnih guma Wastefront As dobila je bespovratna sredstva od 2 milijuna eura za razvoj procesa pročišćavanja ulja temeljenog na katalizatorskom procesu. Potpora Eureka Eurostarsa, programa financiranja poslovne suradnje u komercijalizaciji inovativnih proizvoda, dodijeljena je Hyfuelu, zajedničkom projektu Wastefronta i švedske tvrtke za kemijski inženjering Hulteberg.

Kao dio projekta, tvrtke imaju za cilj razviti tehnologiju katalizatora za pročišćavanje piroliznog ulja ekstrahiranog iz otpadnih guma. Inicijativa će omogućiti Wastefrontu da optimizira neke karakteristike ulja dobivenog iz guma kako bi ono bilo prikladna zamjena za dizelsko gorivo kao biogorivo.

S ovim ulaganjem Wastefront je objavio da će ubrzati razvoj učinkovitih rješenja za probleme s ogromnim količinama starih guma i znanstvene procese za stvaranje ‘cirkularne ekonomije guma’. Potpomognut energetskim divom Vitolom, Wastefront je u siječnju 2022. dobio dozvolu za izgradnju tvornice za recikliranje guma u Sunderlandu vrijedne 100 milijuna funti (120 milijuna eura), koja bi trebala biti komercijalno operativna do 2025. godine.