Stare gume višestruko su korisne: Miješaju ih u asfalt, a iz njih dobivaju i dizelsko gorivo!

Gorivo dobiveno iz guma, kao dio proizvodnje materijala za asfalt, također se usvaja kao alternativa dizelu

Asfaltni materijal djelomično izrađen od recikliranih guma testira se na ulicama Gold Coasta u Australiji. Proizveden u tvrtkama Austek Asphalt Production i Pearl Global, materijal poznat pod nazivom Carbonmastic mogao bi svake godine preusmjeriti milijune inače neupotrebljivih guma s odlagališta otpada.

– U osnovi u potpunosti recikliramo rabljene gume – komentirao je David Simmons, generalni direktor Austeka i dodao:

– Ovaj je proizvod izvrstan za gradske ceste, jer ograničava pucanje reflektirajućeg sloja, a možete  postaviti i tanji sloj jer je jači i glatkiji spoj kao i tiša površina.

Procjenjuje se da se u svijetu godišnje baci 1.5 milijardi guma, a oko 56 milijuna guma trenutno je odloženo na odlagalištima samo u Australiji. Simmons je izjavio da će se oko 1.6 milijuna guma reciklirati svake godine tijekom proizvodnje asfaltnog materijala, a proizvodni postupak reciklirat će 100% svake gume, stvarajući kružno održivo gospodarstvo. Kao izravni rezultat, to bi značilo da manje guma dolazi do odlagališta otpada ili stvaranja hrpa starih guma, što uzrokuje velike ekološke izazove u svijetu. Simmons je nastavio.

Gorivo dobiveno iz guma, kao dio proizvodnje materijala za asfalt, također postaje alternativa dizelu, s pogonom za proizvodnju Austek u Yatali u Australiji, procjenjujući da će zamijeniti 1.3-1.6 milijuna litara dizelskog goriva. Očekuje se da će pogon godišnje proizvoditi oko 160.000 tona materijala i uštedjeti oko 7000 tona emisija CO2.