Štede li proizvođači na zaštiti karoserije? Novi automobili su također podložni koroziji!

Korištenje lakih metala, poput aluminija, na električnim automobilima također može utjecati na koroziju

Sol, vlaga i prljavština kobna su kombinacija koja zimi oštećuje automobile. Posljedica je korozija koja još nije iskorijenjena, čak i kod novijih automobila. No situacija se ipak poboljšala u odnosu na prije. U to se uvjerio GTÜ, njemačko društvo za tehnički nadzor mbH, tijekom svojih brojnih tehničkih pregleda. Organizacija za testiranje stoga preporučuje sprječavanje korozije tako da vozači, osobito zimi, paze na kritična područja na vozilu i po potrebi poduzmu mjere. To vrijedi i za, na primjer, moderne električne automobile.

Prije otprilike četiri desetljeća automobilska se industrija počela intenzivno usredotočavati na sprečavanje hrđe. Učinkoviti borci protiv hrđe su plastični premazi, katodno bojanje (KTL), pocinčavanje, plastične obloge kućišta kotača i temeljito brtvljenje. Marco Oehler, tehnički direktor u GTÜ-u, kaže:

– Mora se napraviti razlika između oštećenja od korozije, koja ima izravan utjecaj na funkciju zahvaćene komponente, i hrđanja na pojedinačnim držačima i nosačima, također poznatim kao film hrđe.

Hrđa se brzo stvara na dijelovima izrađenim od niskolegiranog čelika kao što su stezaljke, spojnice i vijci, kao i na lijevanim dijelovima, kao što su zakretne ruke osovine ili nosači motora.

– Klasično oštećenje od korozije, tj. hrđanje, događa se prvenstveno na komponentama koje su trajno izložene raspršenoj vodi, koja tamo možda neće biti optimalno ispuštena – kaže Marco Oehler.

Taloženje vode u odvodima potiče hrđu, ali barem se dio može spriječiti. Na primjer između poklopca motora i vjetrobranskog stakla, gdje se može skupljati lišće. Pogotovo kada je automobil parkiran ispod listopadnog drveća. Stoga lišće treba redovito uklanjati. U tu svrhu savjetuje se redovito usisavanje odvodnih kanala te pukotina i rubova. Sol i prljavština se također talože ispod gumenih brtvi vrata. Čišćenje vodom i sredstvom za pranje posuđa uklanja ih i štiti gumu.

Stariji vozači sjećaju se da su do 80-ih mnogi automobili zahrđali već nakon nekoliko godina, čak i na nosivim dijelovima. Sad je mnogo bolje, ali čak i dobra zaštita podvozja stari. Sol ili prljavština mogu ostati u pukotinama nekoliko tjedana. Stoga se preporučuje redovito pranje podvozja. Međutim, starije autopraonice često ne filtriraju dovoljno prljavu vodu i stoga sol distribuiraju iz jednog automobila u drugi. Želja za uklanjanjem prljavštine ispod automobila i u lukovima kotača snažnim mlazom vode ponekad te dijelove soli ili nečistoća može gurnuti još dalje, u dijelove karoserije koje se više ne mogu dosegnuti. Ispiranje blagim mlazom vode može biti učinkovitije. Zbog svega toga ne bi bilo loše da na sljedećem servisu posebno naglasite da treba provjeriti stanje i zaštitu podvozja.

Neki se proizvođači automobila više ne oslanjaju na potpuno pocinčavanje karoserije, jer djelomično pocinčavanje štedi troškove. Tvornički temeljni premaz za uranjanje očito je manje temeljit u nekim slučajevima nego prethodnih godina. Hrđa uvijek dobiva svoju priliku tamo gdje nezaštićeni lim oksidira pod utjecajem vlage i kisika.

– Razvoj korozije također ovisi o korištenim materijalima i uvjetima okoline – naglašava stručnjak GTÜ-a Marco Oehler.

S unutarnje strane mogu se pojaviti mrlje korozije koje kasnije postaju vidljive izvana. Za ovakve slučajeve namijenjeno je jamstvo proizvođača protiv hrđanja koje se odobrava do dvanaest godina. Naravno, ne odnosi se na hrđu koja je nastala zbog toga što oštećenja laka nisu popravljena na vrijeme.

Kao što nedavna iskustva pokazuju, hrđa nije iskorijenjena ni u modernim automobilima.

– Kod električnih vozila ide se na što lakšu konstrukciju zbog povećanja dometa – objašnjava Oehler. Zbog teških baterija bitna je dijeta i pazi se na svki kilogram. Težina se može uštedjeti korištenjem više lakih metala kao što je aluminij.

– Međutim, oni također predstavljaju izazov u kontekstu korozije jer ne samo da moraju biti zaštićeni od korozije, već također mogu uzrokovati galvansku koroziju kada se spoje s drugim materijalom s povećanim negativnim elektronskim potencijalom.