Robocop na ulicama: Policiji San Francisca dopušteno je naoružavati robote! Imaju zeleno svjetlo za napad na kriminalce!

Premda policijski roboti San Francisca nisu novi, mijenja se način njihove uporabe

Filmovi o distopijskoj budućnosti nerijetko uključuju robote koji se odmetnu i pucaju na ljude (Terminator), a jedan od najpoznatijih je i Robocap u kojem čovjek-kiborg ratuje protiv kriminalaca i robotizirane opasnosti. No roboti s oružjem daleko su od fikcije, a San Francisco Chronicle piše o odluci koja je podignula mnogo prašine u SAD-u. Policiji San Francisca bit će dopušteno koristiti robote za ubijanje ljudi u ograničenim hitnim situacijama prema novoj odluci koju su gradski odbornici odobrili u utorak.

Policijski čelnici rekli su da žele opciju korištenja robota sa smrtonosnom silom tijekom iznimno rijetkih slučajeva, odnosno protiv masovnih ubojica ili terorista-bombaša. Kritičari, uključujući manjinu u odboru, oštro su se usprotivili politici zbog zabrinutosti da bi se mogla zloupotrijebiti i omogućiti policiji da krene s gotovo nasumičnom uporabom robota i za lakša razbojstva.

Premda policijski roboti San Francisca nisu novi, mijenja se način njihove uporabe. Odjel je nabavio 17 robota, od kojih je 12 u funkciji, između 2010. i 2017.

Premda policija tvrd da neće opremati robote oružjem, roboti u arsenalu mogli bi biti opremljeni eksplozivnim punjenjem za probijanje struktura u kojima se nalaze nasilni osumnjičenici ili korišteni za kontaktiranje, odnosno onesposobljavanje nasilnih osumnjičenika. Neki roboti koji su trenutačno u arsenalu odjela, poput Remoteca F5A, također se mogu penjati uz stepenice, svladavati rubnike, istraživati ​​opasne situacije i sami se ispraviti kada ih se prevrne.

Prvi poznati primjer američke policije koja je koristila robota sa smrtonosnom silom dogodio se 2016., kada je policija u Dallasu poslala robota naoružanog eksplozivnom napravom da ubije kriminalca koji je ubio pet policajaca.