Kada će se izjednačiti cijene električnih automobila i benzinaca? Vjerojatno vrlo brzo, ali kupci u tome neće uživati…

Jedan od velikih izazova industrije je pojeftiniti električne automobile i time ih uskladiti s benzincima i dizelašima. Posljednja marka koja se o tome izjasnila je Volvo

Jim Rowal, izvršni direktor Volvo Carsa, prognozirao je kada će doći do izjednačavanju cijena između električnih automobila i onih koji troše benzin i dizel. Neće se odvijati homogeno u svim markama, niti postoji fiksni datum, ali Rowal je rekao da bi se kod nekih brendova za tri godine mogle izjednačiti cijene.

Jasno je da za masovnu implementaciju električnih automobila u cijeloj Europi i svijetu trebamo pad cijena. Premda je na nekim tržištima rast prodaje električnih automobila ogroman, puno je i kašnjenja, a dio prodaje postiže se visokim subvencijama. S obzirom na eskalaciju cijena, te ulaganje u reduciranje emisije štetnih plinova, vrlo je vjerojatno da će automobili s unutarnjim sagorijevanjem približiti cijenama električnih automobila, a ne obrnuto, što su svi očekivali. To je vrlo ozbiljan problem na nekim tržištima jer će biti praktički nemoguće doći do novog automobila.

Među vlasnicima Volva jedan je od glavnih igrača u kineskoj elektroenergetskoj industriji i autoindustriji – kineska grupa Geely. Konglomerat proizvodi cijeli niz električnih marki koje im omogućuju kombiniranje tehnologija i sustava te dijeljenje komponenti. To, naravno, pojeftinjuje proizvodnju.

Izvršni direktor Volva vjeruje da će cijena pasti jer će se povećati učinkovitost automobila, što će omogućiti istu autonomiju s manjim baterijama, a to bi trebalo smanjiti cijenu vozila. Unatoč tome, na svjetskoj sceni ne postoji ništa što bi ohrabrilo potvrdu Rowalovih izjava jer inflacija vrtoglavo raste, problemi s opskrbom su svakodnevni, a sirovine su i dalje rijetke ili su u rukama monopolista. Vjerojatnije je da će cijene električnih automobila stagnirati ili blago padati, a bezinaca i dizelaša rasti te će se onda možda izjednačiti. Za buduće kupce još jedan loš scenarij!