Novitet u Italiji: Policija će ubuduće kažnjavati prometne prekršitelje pomoću digitalnih naočala!

U Italiji je počeo eksperiment s hi-tech naočalama s kojima će policija očitavati registarske pločice automobila i dolaziti do svih potrebnih informacija

U doba tehnologije čak će i  policija imati najnaprednije alate za očitavanje registarskih tablica i izdavanje kazni u nekoliko sekundi svima koji počine prekršaj. Općina Arezzo bit će prva u Italiji koja će eksperimentirati s LaB naočalama, posebnim naočalama s kojima će saznati je li vlasnik vozila podmirio sve obveze i drugim vrijednim informacijama koje će omogućiti i kažnjavanje na licu mjesta.

U praksi se ove naočale nazivaju pametnim jer imaju čitač registarskih pločica koji podatke šalje običnom pametnom telefonu, ali i na monitor od 50 inča s kojim se koristi policija. Tada će policajcu biti dostupna ogromna baza podataka koja će mu dati sve potrebne informacije koje se tiču stanja automobila i statusa vlasnika, piše Il Giorno.

Eksperimentalna faza upravo je započela tijekom prosinca.

– Agent opremljen ovim naočalama, čak i u pokretu, može u stvarnom vremenu i slobodnih ruku pregledati niz baza podataka kako bi provjerio je li vozilo označeno registarskom pločicom u skladu s propisima – rekao je komercijalni direktor LaB grupe Pierluigi Ferraro. Tako se, naravno, štedi vrijeme.

Digitalizacijom će se uštedjeti  i do sada naplaćivanih 12 eura, koji se troše za slanje svake obavijesti korisniku koji je u prekršaju, dok će novi digitalni sustav omogućiti besplatnu obavijest nečeg što bismo mogli nazvati talijanskim e-građaninom.

Zahvaljujući specijalnim naočalama, dakle, bit će moguće fotografirati i geo referencirati izvještaje, u slučaju prometnih nesreća.