‘Ljubav’ mobitela i vozača traje i dalje: Britanci su objavili zabrinjavajuće brojke, ali mi smo još gori!

Razlike između vozača i vozačica gotovo i nema - i jedni i drugi rado koriste mobitele u vožnji. Ta navika je iznimno opasna

Možda će Brexit skupo koštati Veliku Britaniju, ali to ne znači da je tamo život stao zbog razdruživanja s Europskom unijom. Na primjer, tamošnje Ministarstvo prometa iznimno je aktivno pa je objavilo najnovije istraživanje o korištenju mobitela u vožnji. Istraživanje je provedeno 2017. godina, a obrada podataka malo je potrajala jer se radi o velikom uzorku. Tijekom 2017. godine s mobitelom u ruci tijekom vožnje viđeno je 445.000 vozača. Ministarstvo ima posebne timove koji na godišnjoj bazi provode prometna istraživanja. Razlike između vozača i vozačica gotovo i nema – i jedni i drugi rado koriste mobitele u vožnji.
Podsjetimo, HAK je 2016. proveo veliko istraživanje u Hrvatskoj i mi smo u korištenju mobitela u vožnji vjerojatno još lošiji o Britanaca – ako pod pojmom ‘lošiji’ mislimo na veći broj slučajeva korištenja mobitela i ugrožavanje sigurnosti sudionika u prometu. Dakle, u Hrvatskoj u vožnji, 69% ispitanika koristi mobitel – tako su naši vozači sami priznali. Čak 37%, izjasnilo se da svjesno krši prometne propise, odnosno razgovaraju tako da mobitel drže u ruci. Analiza odgovora ankete prema spolu pokazuje da muškarci dvostruko češće priznaju da koriste mobitel u vožnji nego žene. Što sve to konkretno znači u kontekstu prometne sigurnosti? Studija koju je u Velikoj Britaniji proveo Transport Research Laboratory otkrila je da pisanje SMS-a usporava vrijeme reakcije u prometu za 46%, a razgovor mobitelom za 37%. Usporedbe radi, količina alkohola od 0,08 promila usporava reakciju za 13%.
Na kraju, istraživanje britanskog Ministarstva prometa pokazalo je da čak 96.5 vozača koristi sigurnosni pojas. Što bismo tek tu mi mogli reći?