Rat i sankcije: Prodaje se na aukciji jedna megajahta oligarha, zaplijenjena je u Rijeci!

Pokretan dvostrukim dizelskim motorima, Royal Romance može postići maksimalnu brzinu od 29,6 km/h i ima domet od 8334 km kada krstari brzinom od 25 km/h

Od početka rata u Ukrajini uvedene su brojne sankcije za Rusiji i ruskim državljanima, a pogotovo bogatim oligarsima. Mnogima su zaplijenjene superjahte i sada, uglavnom, leže u lukama. Njihova prodaja nemoguća je zbog kompliciranih pravnih odnosa. No u jednom slučaju dogodit će se iznimka.

Jahta Royal Romance (200 milijuna dolara) mogla bi postati taj presedan. Megajahta je zaplijenjena u Hrvatskoj, u Rijeci, početkom ove godine i uskoro će biti prodana na dražbi, a novac će otići građanima Ukrajine. Ako sve bude išlo po planu, Royal Romance će postati prvo zaplijenjeno plovilo koje će biti prodano za pomoć Ukrajini. Ipak, to neće biti prva jahta prodana nakon sankcija. Axioma je prodana na aukciji pod sankcijama kako bi banka J. P. Morgan mogla vratiti neplaćeni zajam.

Royal Romance zaplijenjena je u Rijeci, u Hrvatskoj, po nalogu ukrajinske Agencije za povrat i upravljanje imovinom (ARMA). Ranije ovog tjedna, ARMA je objavila da je sredinom studenog provela raciju na brodu, koja je rezultirala prikupljanjem dovoljno dokumentacije u vezi s vlasništvom. Upravljanje megajahtom tada je prebačeno na ARMA-u, s planovima da se proda na dražbi kako bi se održala njezina ekonomska vrijednost.

Megayacht News izvještava da su agenti i FBI-a i američkog DoJ-a (Ministarstvo pravosuđa) bili prisutni u raciji. Izravni korisnik broda nije ruski oligarh, već ukrajinski državljanin, s jakim vezama s predsjednikom Vladimirom Putinom. On je milijarder Viktor Medvedčuk, poznat i kao “mračni princ ukrajinske politike” i godinama je na popisima sankcija u Ukrajini, a od 2014. u SAD-u, gdje je optužen za prevaru i pranje novca.

Medvedčuk je ranije ove godine bio u kućnom pritvoru i optužen za izdaju, uspio je pobjeći i ponovno je zarobljen te je na kraju uključen u razmjenu zarobljenika s Rusijom. Neposredno prije početka rata pokušao je promijeniti vlasništvo svoje jahte, koju ima od 2015., vjerojatno u pokušaju da izbjegne zapljenu. Royal Romance je dugačka  92,5 metara, ima šest katova i četiri palube, te ukupno oko 50 višenamjenskih soba. Nudi smještaj za 14 gostiju u sedam apartmana, te dodatno spavanje za 22 člana posade. Sadržaji uključuju dva dizala, teretanu i wellness prostor, kino dvoranu, spa i kozmetički salon te bazen. Dugačak je 12 metara, širok 4 metra i dubok 1,4 metra, a unatoč veličini može se isprazniti za manje od tri minute. Dolazi i s umjetnom vodopadom koji teče preko krme megajahte.

Pokretan dvostrukim dizelskim motorima, Royal Romance može postići maksimalnu brzinu od 29,6 km/h i ima domet od 8334 km kada krstari brzinom od 25 km/h. Datum aukcije nije objavljen.