Spremna je za upotrebu: Amerikanci imaju hipersoničnu raketu zrak-zemlja!

Očekuje se da će već u jesen 2023. raketa biti spremna za isporuku

Utrka u naoružanju podsjeća na dječje igrice sa sličicama. Jedan klinac kaže: imam Ronalda, a drugi mu zavidi. Treći mu također zavidi, ali kaže: nije me briga, ionako je prestar i ne igra dobro. Tako je i s velikim silama, ali s puno većim ulozima. Rusija i Kina imaju hipersonične rakete, a onda su i Amerikanci osjetili potrebu da svoj arsenal obogate jednim takvim projektilom.

Američke zračne snage, AFGSC (Air Force Global Strike Command) napreduju s razvojem prvog hipersoničnog oružja i onoj je praktički spremno za korištenje. U obavijesti iz zračne baze Barksdale piše da su poduzeti prvi koraci da nova raketa uđe u uporabu. Očekuje se da će već u jesen 2023. raketa biti spremna za isporuku.

EDWARDS AIR FORCE BASE, Calif. (June 12, 2019) B-52 out of EDW carries ARRW IMV asset for its first captive carry flight over Edwards Air Force Base. (U.S. Air Force photo by Christopher Okula)

AGM-183 ARRW je hipersonični projektil zrak-zemlja. Posljednja razvojna inačica AGM-183A može letjeti maksimalnom brzinom od gotovo 24.000 km/h – 20 Macha i koristi mehanizam boost-glide u koji je ugrađena raketa da je ubrza do hipersonične brzine prije nego što se obruši prema cilju.

Zasad je poznato da će je lansirati strateški bombarder B-52, a razmišlja se da postane dio arsenala bomardera B-1B. Spominje se domet rakete od 1600 km. Zasad je malo informacija o bojevoj glavi ili glavama…