Talijanski ministar prometa: EU zabrana za benzince i dizelaše od 2035. godine nema smisla!

Ranije ove godine Italija je bila dio koalicije zemalja, uključujući Bugarsku, Portugal, Rumunjsku i Slovačku, koje su predložile odgodu datuma zaustavljanja prodaje vozila na fosilna goriva do 2040. godine

Italija želi da Europska unija zaustavi predloženu zabranu prodaje vozila za motore s unutarnjim izgaranjem od 2035. godine. Ministar prometa u novoj desnoj vladi Matteo Salvini ustvrdio je da to nema ekonomskog, ekološkog i društvenog smisla. Ministar Salvini smatra da ova agenda EU ne pomaže okolišu, nazivajući ju pseudo-ekološkim fundamentalizmom. Političar je također sugerirao da će deseci tisuća radnika ostati bez posla suočeni s obustavom prodaje. Bloomberg izvještava da se Salvini također osvrnuo na planove EU-a za uvođenje standarda Euro 7 do 2025., kojem je cilj smanjiti količinu ispuštenih dušikovih oksida za dodatnih 25 posto. Njegovo mišljenje je da će taj dodatni korak usporiti prelazak industrije na elektrifikaciju. Naime, ako se ulaže u smanjenje emisije benzinaca i dizelaša, ostat će manje sredstava za ulaganja u električne automobile.

S cijenama električne energije koje dosežu nove vrhunce, a neka područja Europe suočavaju se s mogućnošću nestanka električne energije zimi, postavljaju se pitanja o dugoročnoj održivosti potpunog prelaska na električni prijevoz. Zbog toga Švicarska već razmatra zabrane električnih vozila ako će dolaziti do problema s opskrbom električne energije.

Ranije ove godine Italija je bila dio koalicije zemalja, uključujući Bugarsku, Portugal, Rumunjsku i Slovačku, koje su predložile odgodu datuma zaustavljanja prodaje vozila na fosilna goriva do 2040. godine.