Tehnologija koja bi mogla spasiti benzince i dizelaše: Porsche je otvorio prvu tvornicu sintetičkog goriva!

Porsche i njegovi međunarodni partneri su u suradnji s čileanskom operativnom tvrtkom Highly Innovative Fuels (HIF) započeli industrijsku proizvodnju sintetičkog goriva (eFuels)

U prisustvu čileanskog ministra energetike Diega Pardowa jučer je službeno otvoreno pilot postrojenje u gradu Punta Arenasu (Čile), dok su članovi Izvršnog odbora Porschea Barbara Frenkel i Michael Steiner obavili svečano punjenje Porschea 911 s prvim litrama sintetičkog goriva proizvedenog na tom mjestu. Sintetička goriva u ovoj tvornici proizvedena su od vode i ugljičnog dioksida te uz pomoć energije vjetra, što omogućuje gotovo CO2 neutralan rad benzinskih motora.

– Potencijal eFuelsa je ogroman. Trenutno u svijetu postoji više od 1,3 milijarde vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Mnogi od njih bit će na cestama u desetljećima koja dolaze, a eFuels vlasnicima postojećih automobila nudi gotovo ugljično neutralnu alternativu – rekao je Michael Steiner, član Izvršnog odbora za razvoj i istraživanje u Porsche AG.

U pilot fazi planirana je proizvodnja od oko 130.000 litara godišnje. U početku će se gorivo koristiti u projektima kao što je Porsche Mobil 1 Supercup te u Porsche Experience Centrima. Nakon pilot faze, s prvim povećanjem projekt će se u Čileu do sredine desetljeća povećati na predviđenih 55 milijuna litara godišnje dok se samo dvije godine kasnije očekuje da će kapacitet biti 550 milijuna litara.

Geografski jug Čilea nudi idealne uvjete za proizvodnju e-goriva, s vjetrom koji puše oko 270 dana u godini i omogućuje vjetroturbinama da rade punim kapacitetom te lokacijom Punta Arenas koji se  nalazi u blizini Magellanovog tjesnaca i luke Cabo Negro, iz koje se sintetičko gorivo može transportirati.

Sintetička goriva dopunjuju elektromobilnost i dio su strategije održivosti proizvođača sportskih automobila. Porsche je već uložio više od 100 milijuna USD u razvoj i proizvodnju sintetičkog gorivs, a to je samo dio jer Porsche upravlja novim pogonima u izgradnji u Čileu, SAD-u i Australiji.