Rast cijena, subvencije…: Pada optimizam oko dominacije električnih vozila do 2030. godine!

Pad optimizma javlja se zbog brojnih razloga, a jedan od njih je ras cijena električnih automobila...

Globalni čelnici automobilske industrije sve su manje uvjereni u brzu dominaciju električnih vozila. Odnosno, pokazali su smanjeni entuzijazam nego prije godinu dana zbog problema u opskrbnom lancu i rastućih gospodarskih zabrinutosti, prema istraživanju objavljenom u utorak, piše CBS.

Više od 900 rukovoditelja automobilske industrije sudjelovalo je u godišnjem globalnom automobilskom istraživanju KPMG-a, međunarodne konzultantske i računovodstvene tvrtke. KPMG javlja da su direktori automobilske industrije manje optimistični u pogledu tržišne nadmoći električnih vozila u SAD-u i globalno do 2030. Procjene prodaje novih električnih automobila kretale su se od 10% do 40% (na ukupnom tržištu) u ovogodišnjem istraživanju, što je pad s 20% na 70% godinu dana ranije.

Smanjeni optimizam u prihvaćanju električnih vozila javlja se zbog strožih zahtjeva za poticaje za vozila, sve je veća zabrinutost oko sirovina za baterije, a tu su i rekordne cijene vozila. Takva zabrinutost je dodatak drugim problemima opskrbnog lanca i strahovima od recesije.

Na pitanje što misle o tvrtkama, proizvođačima električnih vozila, koje će gospodariti na tržištu 2030. godine, direktori su istaknuli Teslu, ali mnogi misle da će pridošlice poput Applea biti ozbiljni igrači. Više od 200 ispitanika bili su izvršni direktori, a ostali su bili na na nižoj razini.  Apple je dobio 133 glasa u anketi o vodećoj poziciji na tržištu električnih vozila. To je četvrti najveći broj glasova, iza Tesle (223 glasa), Audija (206) i BMW-a (196). Apple je godinu dana ranije imao 91 glas, unatoč tome što tvrtka nikada nije javno potvrdila planove za električno vozilo.