Kažnjavanje zbog alkohola u vožnji: Ne prolaze izgovori da ste jeli voće koje fermentira, koristili antiseptik Hexoral…

Ne prolazi ni novo patentirana ideja kako se uređajima marke Drager mjeri samo količina alkohola u izdahu, a to nije količina alkohola u organizmu

Kažnjavanje zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola neiscrpna je tema. Kad se požalite ekipi da su vas zaustavili, da ste puhali i napuhali više od 0,5, posve sigurno ćete dobiti savjet da se žalite. Najčešće nam se ucviljeni vozači javljaju s problemom jer im prigovor u koji su se bližnji kleli da prolazi na sudu nije prošao. Dugo su se provlačili savjeti da se pokušate izvući na to da ste jeli voćnu salatu, kruške ili bilo koje voće koje fermentira ili koristili otopinu antiseptik za usnu šupljinu i ispiranje grla, primjerice, Hexoral. Ne prolazi. Ne prolazi također ni novo patentirana ideja kako se uređajima marke Drager mjeri samo količina alkohola u izdahu, a to nije količina alkohola u organizmu i  kako je upravo to bitna razlika na temelju koje biste se vi trebali i mogli izvući iz škakljive situacije. Nemojte se “vaditi na tu foru” jer nećete daleko dogurati.

Naime, upravo takvim žalbenim navodom bavio se Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u predmetu Pž-1754/15 na sjednici vijeća održanoj 4. siječnja 2017. Naime, u tom predmetu “okrivljenik žaleći se zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na prekršaj iz članka 199. stavka 1. i 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ističe da uređajima marke Drager nije moguće izmjeriti koncentraciju alkohola u krvi, već samo koncentraciju alkohola u litri izdahnutog zraka i kao takva da ta metoda može poslužiti samo kao indikator temeljem kojeg će policijski službenik procijeniti je li osumnjičenika potrebno podvrgnuti analizi krvi radi utvrđivanja koncentracije alkohola ili drugih opojnih sredstava. U odnosu na navedene žalbene navode, prvenstveno je sud istakao da se okrivljeniku niti ne stavlja na teret da je imao koncentraciju alkohola u krvi od 0,55 g/kg, nego u organizmu, pa su navedeni žalbeni navodi okrivljenika potpuno nejasni. Osim toga, za ispunjenje bića prekršaja za koji je okrivljenik proglašen krivim ne traži se isključivo da je količina alkohola izmjerena u krvi vozača. Prema odredbi članka 199. stavka 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jasno je i nedvojbeno da se sankcionira vozač koji u krvi ili u izdahnutom zraku ima nedozvoljenu količinu alkohola, iznad 0,50 do 1,00 g/kg, pa je, dakle, biće prekršaja ispunjeno i utvrđenjem prisutnosti alkohola u litri izdahnutog zraka vozača. Ispitivanje prisutnosti alkohola u litri izdahnutog zraka vozača vrši se mjernim uređajem Drager, kojim je inkriminirane prilike i obavljeno ispitivanje i koji mjerni instrument je pogodan i pouzdan uređaj, koji zadovoljava sve odredbe Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za uređaje kojim se mjeri udio etilnog alkohola u izdahu ispitanika i korištenje istog nije upitno”.