Novi problemi: Zbog sve težih automobila postoji rizik od urušavanja garaža!

Britanska parking udruga (British Parking Association) upozorava na opasnost od kolapsa, posebice starijih parkirališta u Velikoj Britaniji

U Hrvatskoj smo relativno kasno krenuli s gradnjom parkirnih garaža pa su vjerojatno i građeni po drugačijim standardima, s modernijim materijalima, spremne izdržati veća opterećanja. No u velikim dijelovima Europe, a i svijeta pojavljuje se novi tip problema.

Naime, zbog električnih automobila, ali i SUV-ova opremljenih benzinskim i dizelskim motorima, ili hibirdnim sustavima, automobili imaju puno veću masu. U Velikoj Britaniji trenutno je oko 6000 višekatnih parkirališta. Većina ih je napravljena prema smjernicama koje se temelje na težini popularnih automobila iz 70-ih. Najpopularniji model automobila u Velikoj Britaniji u to je vrijeme bio Ford Cortina Mk3 koji je težio 960 kilograma. Danas, Tesla Model 3 (1819 kg), teži gotovo dvostruko više. Novi Volkswagen Golf bez problema može težiti 1400 kilograma. Sve se više ljudi odlučuje za velike, teške SUV-ove. Dakle, udruga nije zabrinuta samo za električne automobile.

Građevinski inženjer Chris Whapples iz Britanske asocijacije za parkinge (BPA) pita se koliko će dugo ovo stanje biti održivo.

– Kada vidite prosječnu težinu električnih automobila, počnete se pitati jesu li postojeći standardi dovoljni. Još nismo imali incident, ali sumnjam da je samo pitanje vremena. Potičemo vlasnike starijih parkirališta da provjere koliku granicu imaju.