Kada nema podzemne garaže: Automobil u lift i parkiranje u stanu!

Bez obzira radi li se o staroj ili novoj zgradi, dizalo i parkiralište mogu se dodati objema varijantama zgrada

Parkiranje u velikim gradovima je ponekad teško jer su parkirna mjesta gotovo uvijek puna.  Neki planeri ipak razmišljaju drukčije. Očigledno nema ograničenja za ovu vrstu kreativnosti, jer koliko bi praktično bilo jednostavno odvesti automobil gore i parkirati ga tik do kuhinjskog prozora na gornjem katu? Uz koncept Carloft berlinskog arhitekta Manfreda Dicka to je moguće, navodi se na IAA.de.

Međunarodni sajam automobila (IAA) trebao bi se održati u Münchenu u rujnu. Sajam se ne odnosi samo na automobile već i na brojne mogućnosti oko njega. Jedan od trendova je, na primjer, štednja prostora u blizini kuće. – Jednostavno se odvezite do kuće, pozovite dizalo za vozilo, uđite i parkirajte na 3. katu u svojoj lođi – navodi IAA.de o ideji arhitekta. Bez obzira radi li se o staroj ili novoj zgradi, dizalo i parkiralište mogu se dodati objema varijantama zgrada, a za električne automobile postoji i stanica za punjenje na katu.

Prva kuća s invacijaom arhitekta Dick Carlofta inovacijom nalazi se u Berlin-Kreuzbergu.

– Budući da se zbog kompleksne situacije s podzemnim vodama nije moglo izgraditi podzemno parkiralište, parkirališno mjesto moralo se stvoriti negdje drugdje – ističe IAA.de o pozadini projekta.

Ovo je samo jedan primjer od mnogih kreativnih koncepata kojih ima sve više, a neki su jednostavno čisti luksuz poput Porsche Design Towera u Miamiju koji nudi apsolutnu vrhunsku varijantu za parkirno mjesto također neposredno uz stan na visini od 200 metara i s pogledom na more. Uz to za svaki stan predviđena su dva takva parkirna mjesta, a ključ automobila ujedno je i ključ stana. U prizemlju dovezete automobil u jedno od tri staklena dizala i sasvim lagano i brzo ste u svom stanu/parkingu.