Trenutak strave u Sueskom kanalu: Opet se nasukao veliki brod…

Otprilike 12 posto globalne trgovine i 30 posto globalnog kontejnerskog prometa prolazi kroz Suez

Brodska agencija Leth priopćila je da je brod MV Glory koji se nasukao u Sueskom kanalu ponovno izvučen. Brod je u jednom trenutku stao i nasukao se što je u sjećenje odmah prizvalo katastrofu Ever Givena iz 2021. godine, koji je danima blokirao promet u Sueskom kanalu. Tegljači pokušali izvući brod i na kraju su uspjeli.

Brod pod nazivom Glory prevozio je preko 65.000 metričkih tona kukuruza iz Ukrajine i bio je na putu za Kinu. Brod dugačak 225 metara pregledalo je 3. siječnja Zajedničko koordinacijsko središte kod Istanbula koje nadzire prijevoz robe iz Ukrajine. Središte uključuje rusko, tursko, ukrajinsko osoblje i osoblje Ujedinjenih naroda.

Satelitski podaci pokazali su Glory u jednotračnom dijelu Sueskog kanala južno od Port Saida na Sredozemnom moru. Za sada nije potvrđen razlog zašto se teretni brod nasukao. Otprilike 12 posto globalne trgovine i 30 posto globalnog kontejnerskog prometa prolazi kroz Suez, prevozeći robu u vrijednosti od preko 1 bilijun dolara godišnje, navodi Al Jazeera.