Dolazi veliki jedrenjak za prijevoz automobila: Njegov razvoj financira i Europska unija!

Bit će to brod s kapacitetom od 7000 automobila, koji bi prvenstveno bio pokretan vjetrom

Europska unija osigurava 9 milijuna eura u financiranju izgradnje prvog Ro-Ro broda za prijevoz automobila na vjetar. Prema partnerima koji rade na projektu koje vodi Wallenius Wilhelmsen, oni nastavljaju napredovati i uz potporu financiranja Europske unije planiraju testove sredinom 2024. Cilj je početak plovidbe krajem 2026. ili početkom 2027. godine, piše Maritime Executive.

Poznat kao Orcelle Wind, koncept je prvi put profiliran 2020. Zamišljen je brod s kapacitetom od 7000 automobila, koji bi prvenstveno bio pokretan vjetrom. Norveško-švedska brodarska kompanija Wallenius Wilhelmsen predviđa da bi brod mogao smanjiti emisije štetnih plinova (glavnog motora) do 90 posto ako se usklade svi čimbenici koji utječu na emisije.

Projekt ima 11 partnera koji rade na različitim aspektima dizajna i operacija broda. Koncept koji očekuje širu primjenu u brodarskoj industriji poznat je kao Oceanbird, a Orcelle Wind je prvo plovilo. Sredinom 2024. planira se testirati oprema za jedra na jednom postojećem brodu koji prevozi automobile.