Problemi s otapanjem leda: Konstantno ‘soljenje’ cesta uništilo je dio rijeke Mississippi!

Posljedice su odumiranje slatkovodnih vodenih biljki i životinja, a može doći do štetnog cvjetanja algi kao rezultata odumiranja zooplanktona

Američki portal Undark objavio je studiju Udruge riječnog sliva Gornjeg Mississippija koja je otkrila da je povećana upotreba soli za ceste snježnom području odgovorna za porast razine klorida u riječnom slivu za 35 posto od 1989. do 2018., što je stopa salinizacije jedan do četiri posto godišnje.

Znanstvenici ovo povećanje nazivaju neodrživim i upozoravaju da bi gornji tok rijeke Mississippi mogao s vremenom doživjeti razine kronične toksičnosti koje će utjecati na slatkovodne organizme u Minnesoti, Illinoisu, Wisconsinu i šire, na putu rijeke Mississippi prema zaljevu Meksičkom zaljevu. Dok Gornji Mississippi još nije zagađen cestovnom solju do kronično toksičnih razina, visoke razine klorida već prijete manjim rijekama i potocima povezanim s Mississippijem, koji ne mogu isprati istu količinu vode kao velika rijeka.

Premda je rijeka Mississippi još ispod granične vrijednosti onečišćenja, mnoge manje pritoke su već iznad te granice. U Minnesoti se smatra da je 50 jezera i potoka oštećeno kloridom, a još 75 ima razinu klorida blizu standarda, prema državnoj agenciji za kontrolu onečišćenja. U Wisconsinu je 51 rijeka i jedno jezero kronično oštećeno kloridima.

Posljedice su odumiranje slatkovodnih vodenih biljki i životinja, a može doći do štetnog cvjetanja algi kao rezultata odumiranja zooplanktona. Više razine klorida također mogu naštetiti ljudima jer sol prodire u podzemnu vodu na koju se općine u Minnesoti i Wisconsinu oslanjaju kao na izvore pitke vode. Klorid predstavlja rizik za infrastrukturu jer uništava olovne i bakrene cijevi za pitku vodu, što dovodi do kontaminacije.

Nalazi su potaknuli agencije za javnu sigurnost i druge odjele u nekim saveznim državama da promijene svoj pristup odleđivanju cesta zimi. Salamurenje postaje sve popularnije, pri čemu se sol miješa s vodom. To rezultira smanjenom upotrebom soli. Sok od cikle još je jedna alternativa koja obećava.