Belgijski zastupnik u parlamentu ugradio si je rotirajuće registarske oznake: Tako mi je život lakši!

Belgijski parlamentarni zastupnik Michael Freilich opremio je svoj automobil rotirajućom registarskom pločicom. Na taj način političar može birati kada će se voziti sa svojom tzv. P tablicom za zastupnike ili s običnom registarskom tablicom

Kada stupe na dužnost, belgijski zastupnici dobivaju posebnu brojčanu tablicu, takozvanu P-pločicu. Sastoji se od slova P iza kojeg slijedi kombinacija brojeva. Posebnost ove P-tablice je što ne zamjenjuje izvorni registarski broj automobila, već se smatra dodatnom tablicom. Iz tog razloga belgijski zastupnici dobivaju dvije potvrde o registraciji za isti automobil, a obrazac osiguranja također navodi obje registarske tablice. P-tablica ima prednosti, kao što je pristup rezerviranim parkirnim mjestima. Ali postoje i nedostaci, smatra Michael Freilich. Naime, zastupnik stranke N-VA boji se postati meta agresije ili ismijavanja na društvenim mrežama u slučaju mogućeg incidenta na putu.

– Mijenjao sam puno tablica. Za službene posjete koristio sam P-tablicu, a onda sam ju ponovno skinuo kada sam išao na odmor u inozemstvu. To mi je na kraju dosadilo – rekao je ministar.

Freilich je na kraju pronašao sustav na eBayu koji mu omogućuje rotiranje svojih registarskih tablica.

– U priloženoj izjavi o odricanju od odgovornosti stoji da je sustav namijenjen samo za korištenje tijekom sajmova automobila. Stoga sam se posavjetovao s brojnim odvjetnicima za mobilnost i pitao ih mogu li instalirati takav sustav – kaže Freilich. Prema odvjetnicima, sustav je legalan kada su prednja i stražnja tablica identične i kada se registarska tablica ne mijenja na javnim cestama tijekom vožnje. Promjena registarskih tablica sada je za Freilicha laka stvar.