Digitalne registarske oznake postaju američki trend: Dozvoljene su i u Michiganu

Osim blagodati tehnologije, koje su često same sebi svrha, digitalne pločice ipak imaju i korisne funkcionalnosti

Nakon Kalifornije i druga američka država dopustila je korištenje digitalnih registarskih oznaka, a radi se o Michiganu. Sustav je jednostavan, umjesto klasičnih metalnih pločica vlasnik vozila će kupiti mali ekran koji podsjeća na tablet i učvrstiti ga na stražnji kraj vozila.
Osim blagodati tehnologije, koje su često same sebi svrha, digitalne pločice ipak imaju i neke korisne funkcionalnosti. Jedna od njih je činjenica da digitalna registracijska oznaka ima Wi-Fi vezu pa se na njoj mogu prikazivati važne prometne informacije – što je zanimljivo vozačima iza automobila opremljenog digitalnim pločicama. Vlasniku će, pak, biti zanimljivije da ove pločice mogu detektirati provalu i krađu automobila i ispisivati oznaku da je vozilo ukradeno. U svakodnevnom prometu lopovi sigurno neće skidati pločice s vozila jer bi to policiji moglo biti sumnjivo. Dakle, digitalne pločice mogle bi biti sredstvo odvraćanja. Također, na njima se mogu ispisivati poruke dokad ste platili parkiranje.


Cijena za jednu pločicu je 499 dolara, a za pločicu s GPS lokatorom (još jedna korisna stvar za sprečavanje krađe) treba platiti 799 dolara.