Čini se da električni automobili dobivaju sve ozbiljnijeg konkurenta: Honda CR-V ide i na gorive ćelije vodika!

Zanimljivo je da će ovaj novi model također imati opciju priključka na električnu energiju

Ideja da ćemo od 2035. kupovati samo nove električnie automobile (na baterije) čini se sve manje izvjesnom jer mnogi proizvođači ozbiljno računaju na vodik kao pogonsko gorivo – u klasičnim motorima s unutarnjim sagorijevanjem ili sustavima s gorivim ćelijama vodika. Honda je jedan od tih proizvođača, a sada je objavila da je uspela poprilično smanjiti cijenu cijelog sustava s gorivim ćelijama vodika i da će ga ugraditi u novi model CR-V, kao jednu od opcija.

Proizvodnja počinje sljedeće godine u tvornici u Ohiju. CR-V na vodik bit će zamjena za Clarity Fuel Cell, limuzinu koja se nudila u Kaliforniji od 2017. do 2020. godine.

Zanimljivo je da će ovaj novi model također imati opciju priključka na električnu energiju (slično plug-in hibridima) kako bi mu se omogućilo da ponudi malu količinu električnog dometa, a da pritom ne koristi vodik.

Pogonski sustav s gorivim ćelijama razvijen je u suradnji s General Motorsom (pretvara vodik u električnu energiju za napajanje elektromotora) i navodno je veliko poboljšanje pogonskog sklopa starog Clarityja i koristi 80 posto manje platine nego prije. To utječe na veliki pad cijene (točne brojke još nisu objavljene).

CR-V s gorivim ćelijama pridružit će se Toyoti Mirai i Hyundaiju Nexo te drugim najavljenim automobilima koje će pokretati vodik. Ova ideja sve više golica i proizvođače poput BMW-a, Renaulta…