U pripremi je najviši brod na svijetu: Jedrenjak će prevoziti 7000 automobila!

S ukupnom visinom iznad vodene linije od 105 metara, budući brod za prijevoz automobila bio bi najviši brod na svijetu

Prije nekoliko godina Wallenius Marine predstavio je revolucionarni sustav jedrenja pod nazivom Oceanbird. Zajedno s drugim industrijskim partnerom, Alfa Lavalom, Wallenius sad namjerava izgraditi pionirski teretni brod, opremljen sustavom Oceanbird, koji bi postao najviši brod na svijetu. To je zato što se Oceanbird sastoji od 80-metarskog jedara, što ga čini dvostruko višim od jarbola na najvećim brodovima danas.

S ukupnom visinom iznad vodene linije od 105 metara, budući brod za prijevoz automobila bio bi najviši brod na svijetu, no to ga ne bi spriječilo da stigne do bilo koje luke, zbog činjenice da je ovaj moderni sustav jedara teleskopski, tako da se po potrebi lako diže i spušta. Što se tiče performansi, zahvaljujući ovom sustavu jedrenja, budući prijevoznik automobila s kapacitetom do 7000 vozila na brodu, mogao bi prijeći Atlantik za 12 dana, putujući brzinom od 10 čvorova. O pomoćnom motoru zasad se ne zna puno.

Ovaj tip jedara može se instalirati i na postojeća plovila. Wallenius tvrdi da će RoRo plovilo opremljeno jednim jedrom smanjiti potrošnju goriva do 10%. To bi bilo ekvivalentno 675.000 litara dizela godišnje i gotovo 2000 tona CO2 godišnje.