Još jedna alternativa električnoj energiji: Krenuo je prvi kamion na – amonijak!

Pet puta veća autonomija od 100% električnog kamiona. To obećava ova nova tehnologija, koja je još u razvoju

Amogy je američka tvrtka sa sjedištem u Brooklynu, specijalizirana za nove održive tehnologije, koja je već uspješno testirala korištenje amonijaka (NH3) u dva sustava. Konkretno, mali dron od 5 kW i kasnije poljoprivredni traktor John Deere s mehanikom od 100 kW. Pogonski sustav, koji je trenutno u razvoju, omogućuje razgradnju amonijaka na vodik i njegovu kasniju upotrebu za proizvodnju električne energije u gorivoj ćeliji.

Amogy sada razvija kamion s ovom tehnologijom, koji će novom vozilu pružiti pet puta veći domet od, primjerice, električnog kamiona – Tesla Semi. Kamion Amogy može proizvesti do 900 kWh nakon punjenja tri spremnika amonijaka s tim da taj postupak punjenja ne traje dulje od osam minuta. To drastično smanjuje vrijeme punjenja od nekoliko sati koje je potrebno električnim transportnim vozilima da povrate svoju maksimalnu autonomiju. Amonijak (spoj dušika i vodika) ima gustoću energije tri puta veću od vodika, čineći skladištenje i transport znatno isplativijima. Amonijak je dostupan u cijelom svijetu i predstavlja rješenje koje se osim u cestovnom prometu može proširiti i na druge sektore prometa.

Amogy i njegovi partneri, njemački proizvođač motora Man Energy Solutions i finska tehnološka tvrtka Wartsila, testirali su kamion s gorivim ćelijama na amonijak u laboratorijima Sveučilišta Stony Brook u New Yorku. Sada je, pak, sve spremno za završna testiranja na cesti.