Još jedan kineski mali automobil: Nova revolucionarna baterija i cijena tek malo veća od 8000 eura!

BYD Seagull će stići na kinesko tržište automobila u drugom kvartalu

Na tržištu malih i kompaktnih električnih automobila u Kini postoji velika konkurencija. Mnogi proizvođači automobila već prodaju ili razvijaju nova vozila za ovaj segment, a BYD Seagull je ozbiljan novi konkurent. To je automobil s 5 vrata i 4 sjedala, modernog i sportskog dizajna s velikim spojlerom iznad stražnjeg stakla i elegantnim aluminijskim naplatcima.

BYD Seagull pokreće električni motor TZ180XSH od 75 KS koji je smješten sprijeda. Najveća brzina je 130 km/h dok se električna energija skladišti u novoj BYD-ovoj (revolucioniranoj) Blade bateriji od litija, željeza i fosfata. Najavljeno je da se ova baterija neće moći zapaliti, odnosno prouzročiti požar. BYD još nije objavio domet, ali se procjenjuje na 250 do 300 kilometara prema kineskom ciklusu mjerenja, CLTC-u. Ovaj galeb (Seagull) ima dimenzije 3780/1715/1540 mm, s međuosovinskim razmakom od 2500 i masom praznog vozila od skromnih 1160 kilograma. Na snimci interijera ističu se dvobojni ukrasi s ružičastom i crnom bojom. Mnogi od ovih manjih automobila namijenjeni su vozačicama, pa vjerojatno i otuda ovakva kombinacija boja, objavio je Car News China.

BYD Seagull će stići na kinesko tržište automobila u drugom kvartalu. Javna premijera zakazana je za Shanghai Auto Show 2023. u travnju, a što je najbitniji bit će jeftin. Cijena će se kretati od 60.000 do 100.000 RMB (8230 – 13.719 eura), a to se čini jako povoljno za ono što se dobiva. Istaknimo i da BYD razmatra hoće li sa Seagullom u Europu i svijet, a to ima puno smisla jer je jeftinih električnih automobila još uvijek vrlo malo na tržištima izvan Kine.