Nijemci kreiraju novi zakon: Pri vršnim opterećenjima neće biti dozvoljeno punjenje električnih automobila na kućnim utičnicama?!

Lobiji i udruge potrošača pobunili su se protiv planiranog zakona te su uložili svoj protest Ministarstvu gospodarstva

Do 2030. Njemačka želi na cestama imati najmanje 15 milijuna električnih automobila, ali već sada se može predvidjeti da će u budućnosti biti uskih grla u opskrbi. Problem nije toliko količina električne energije koliko sposobnost distribucijskih mreža da u vršnim razdobljima istovremeno opskrbljuju veliki broj električnih automobila i drugih potrošača električne energije poput dizalica topline.

Odavno je poznato da Ministarstvo gospodarstva Roberta Habecka planira smanjiti broj aktivnih punionica električnih automobila i dizalica topline u slučaju nestašice struje. No dok se u početku govorilo o rijetkim, iznimnim situacijama u kojima bi se daljinskim upravljačem mogle isključiti punionice ili bi se barem snaga punjenja mogla ozbiljno smanjiti, prema informacijama Welta, mogućnosti pauziranja punjenja su neograničene. Savezna vlada želi dopustiti mrežnim operaterima da priguše opskrbu energijom toplinskih pumpi i privatnih punionica električnih automobila u situacijama uskog grla opskrbe – na neodređeno vrijeme, navodi Welt. Zahvaćene su samo privatne punionice, ali ne i javne brze punionice, odnosno privatne punionice s odgovarajućim brojilima, koja dopuštaju isključenje.

Ako će biti isključeno punjenje na kućnim punjačima, moguće se odvesti na javne punionice, ali tamo je električna nergija daleko skuplja.

Lobiji i udruge potrošača pobunili su se protiv planiranog zakona te su uložili svoj protest Ministarstvu gospodarstva.