Novi austrijski projekt: Povratak u budućnost – ograda na autocesti od trske i blata?!

Cilj daljnjeg korištenja je još konkretnije istražiti potencijal ovog prirodnog materijala

U sklopu obnove zaštite od buke na brzoj autocestii S33 Krems, tvrtka zadužena za održavanje prometnica ASFINAG nastavlja s istraživanjem upotrebe alternativnih materijala za zaštitu od buke. Od proljeća će se koristiti ograda od trske u dužini od oko 16 metara za smanjenje buke. Konkretno, bukobran je sastavljen od trske, gline i termički obrađenog drva. Već su Austrijanci imali vrlo dobra iskustva s prvim prototipom zvučne barijere od trske na A22. Cilj daljnjeg korištenja je još konkretnije istražiti potencijal ovog prirodnog materijala.

Koristi se trska iz jezera Neusiedl. Osim što ovaj materijal ima nizak udio CO2, uklanjanje trske iz jezera podupire razvoj lokalnog ekosustava. Samo će trska koja se redovito bere ponovno izrasti, tako da ponovno može vezati CO2 i ponuditi lokalnoj fauni optimalno stanište. ASFINAG ulaže oko 70.000 eura u nastavak projekta istraživanja zidova za zaštitu od buke od trske.

ASFINAG je prije dvanaest godina izradio prvi prototip zida za zaštitu od buke od trske. Pod imenom HOLIWOOD, područje naselja Seeschlacht na A 22 Donauuferautobahn u blizini Langenzersdorfa opremljeno je zidom od trske u sklopu europskog istraživačkog projekta. Nova zvučna barijera od trske koja se sada koristi na S 33 tehnički je napredak ovog prototipa A 22.