Budućnost autoindustrije i energetike? Znate li da Zemlja doslovno ‘leži’ na nalazištima najčišćeg izvora energije!

Takozvani bijeli vodik ima ogoromnu prednost, njegovi izvori su gotovo neograničeni jer je reakcija između željeza i vode kontinuirana

Je li malo afričko selo ključ svjetske mobilnosti i zelene tranzicije? Često se govori o vodiku kao alternativi klasičnim električnim automobilima. No s njim je problem da su za proizvodnju tog plina potrebne goleme količine električne energije. Ili možda ipak nisu? Duboko ispod zemljine kore velika su nalazišta vodika – prirodnog vodika, javlja nam njemački magazin Der Spiegel. Dosad su se ta nalazišta podcjenjivala, ali s tim je gotovo.

Europske i afričke žele početi s iskorištavanjem. Vodik može dati važan doprinos energetskoj tranziciji, jer nakon njegova izgaranja ostaje samo voda. Naravno, on bi bio ključan i u energetskoj tranziciji autoindustrije te drugih grana prijevoza. Dugo se vremena smatralo da ga nema u visokim koncentracijama u Zemljinoj kori, pa se komercijalna uporaba nije razmatrala. Tijekom bušenja prirodnog plina i nafte nikada nisu pronađene velike rezerve vodika. Međutim, vodik i fosilna goriva rijetko se pojavljuju na istim mjestima.

Prema modelu Američkog geološkog instituta (USGS) koji je predstavljen na sastanku Geološkog društva Amerike u listopadu 2022., moglo bi biti dovoljno prirodnog vodika da se zadovolji rastuća globalna potražnja za energijom tisućama godina. Trenutačno samo ljudi u afričkoj državi Mali izravno koriste ovaj prirodni izvor energije. Na udaljenosti od 60 kilometara od malijske prijestolnice Bamaka, mali generator na vodik proizvodi dovoljno struje za selo Bourakébougou. Pokreće ga bijeli vodik koji se tamo izvlači iz zemlje. Bijeli vodik nastaje kada željezo i voda u zemlji međusobno reagiraju pod visokim pritiskom i temperaturom.

Projekt Hyafrica Afrike i Europske unije sada istražuje potencijal ovog izvora energije. Takozvani bijeli vodik ima ogoromnu prednost, njegovi izvori su gotovo neograničeni jer je reakcija između željeza i vode kontinuirana te se stoga vodik stalno proizvodi u velikim količinama. Stručnjaci vjeruju da je relativno jeftino pumpati ga, a sve ovisi o gustoći tog plina.