Mala promjena trendova u Americi: Mlade sve više zanimaju – ručni mjenjači!

Podružnica Minija vidi u ovome priliku pa je čak i otvorila vozačku školu s automobilima s ručnim mjenjačima u Kaliforniji

Znate da su automatski mjenjači dugo bili – američka stvar, a u Europi smo bili skloniji ručnim mjenjačima. Stvari se mijenjaju pa automatski mjenjači polako zamjenjuju ručne i na Starom kontinentu, a u novom svijetu događa se promjena. Mala, ali osjeti se pa je vrijedi zabilježiti. Mladi Amerikanci otkrivaju čari ručnog mjenjača.

Barem tako piše Wall Street Journal, koji je ugledan list pa nema razloga da mu ne vjerujemo. U tekstu se citira nekoliko vozača početnika i mladih vozača koji su sami otkrili ručno mijenjanje stupnjeva prijenosa – i pridaju važnost tome da ga nauče tijekom obuke u autoškoli. Mladi vozač (17) iz Ohija kaže da je polagao vozački ispit na SUV-u s ručnim mjenjačem:

– Mislio sam da bi bilo super naučiti voziti s ručnim mjenjačem. Samo da mogu reći svojim prijateljima da sam bolji vozač od njih.

Podružnica Minija vidi u ovome priliku pa je čak i otvorila vozačku školu s automobilima s ručnim mjenjačima u Kaliforniji. Javlja se i novi pokret na društvenim mrežama. Pod hashtagom #savethemanuals, obožavatelji ručnih mjenjača imaju grupu na TikToku, a objave na toj grupi pregledane su više od 440 milijuna puta. Novootkrivena ljubav prema ručnim mjenjačima prvenstveno je američki fenomen – na prilično niskoj razini. Wall Street Journal javlja da je prodaja ručnih mjenjača u SAD-u porasla u prvim mjesecima 2023. godine na 1,7 posto tržišnog udjela novih automobila, s 1,2 posto u prethodnoj godini i 0,9 posto u 2021. godini.