Test kratkih i dugih svjetala: S kojim automobilima ćete najbolje vidjeti u mraku?

Neki automobili imaju odlična kratka svjetla, a loša duga svjetla i obrnuto...

Nema očite veze između skupih automobila i dobrih svjetla, a dva Volkswagenova modela su sama na vrhu tablica za najbolje ocjene za kratka i duga svjetla. Razni modeli Hyundaija i Kie također uvjeravaju iznimno dobrim kratkim svjetlima u opsežnim testovima koje je švedski časopis Vi Bilägare proveo na svim testnim automobilima od 2018. godine. Ispitivanje kvalitete svjetla provedeno je u zasebnom laboratoriju, gdje se prvenstveno mjerila duljina i širina snopa, ali i rizik od odsjaja i intenzitet boje. Ukupan dojam se boduje na skali od 1 do 5.

Mnogi će vjerojatno pomisliti da se takozvani premium brendovi posebno ističu u rasvjetnoj tehnici, ali nije tako. Od 30 modela automobila koji su od 2018. dobili pet od pet bodova za kratka svjetla, Kia i Hyundai čine trećinu. Na primjer, na popisu nema Volva, a BMW modeli dobili su vrlo neujednačene ocijene. Šveđani posebno ističu kratka svjetla Kia Ceeda, koja su na testu imala svjetlosnu duljinu od 151 metar i širinu od 28 metara. To je 29 metara duže i jedan metar šire od skupih laserskih svjetala u BMW-u serije 3 – koji je također dobio najvišu ocjenu.

S druge strane, duga svjetla u Kiji dobila su kritike. To je i dojam koji je u skladu s percepcijom mnogih vlasnika Kija i Hyundaija. Protuargument je bio da su kratka svjetla toliko dobra da je prijelaz na duga svjetla manje potreban od očekivanog. Ipak, više ćemo vjerovati dobro dokumentiranom objašnjenju za činjenicu da duga svjetla iz ove skupine nisu u rangu s najboljima. Nekoliko malih automobila dobilo je lošu ocjenu za kratka svjetla, uglavnom zato što su namijenjeni gradskoj vožnji. Više je iznenađujuće da daleko skuplji automobili kao što su Audi A4 Allroad, BMW serije 3 i Jaguar I-Pace dobivaju samo srednje dobre ocjene.

Ovi automobili imaju najbolja kratka svjetla:

Audi e-tron

BMW serija 3, X1, X2

Hyundai Ioniq

Kia Ceed, Niro, Rio, Sorento, Sportage, Xceed

Mini Cooper

Peugeot 2008

Renault Captur

Subaru Forester, Impreza

Toyota Camry, RAV4

Volkswagen: Passat, Tiguan

Jaguar I-Pace i brojni Volvo modeli imaju lošije ocjena za kratka svjetla i odlične rezultate u ocjeni dugih svjetala, dok BMW-ovi modeli X1 i X2 dobivaju najlošiju ocjenu na dugim svjetlima, a stručnjaci rezultat karakteriziraju mizernim. Oni zapravo preporučuju dodatna svjetla za ove modele BMW-a. S druge strane, serija 5 dobiva najvišu ocjenu za duga svjetla.

Ovi automobili imaju najbolja duga svjetla:

BMW serije 5

Jaguar I-Pace

Lexus LS

Mazda MX-30

Mercedes: C-klasa, GLA, E-klasa, GLB, S-klasa

Volkswagen: Passat, Tiguan

Volvo S60, S90, V60

Zaključno dolazimo do rezultata da su Volkswagen Passat i Tiguan s novom IQ-light tehnologijom jedini modeli koji dobivaju najbolje ocjene u obje kategorije.