NASA ima novi dizajn krila za zrakoplove: Omogućuje veliku uštedu goriva!

NASA desetljećima radi na ovoj vrsti dizajna krila, a najavljuje se i komercijalni zrakoplov u suradnji s Boeingom

Jedna od temeljnih ideja zrakoplovne industrije posljednjih godina su uštede u potrošnji goriva i emisijama. Sve se pokušava, a čini se da je poprilično daleko odmaknula Američka svemirska agencija (NASA). Naime, tamošnji znanstvenici kreirali su novi tipa krila. Tanje glavno krilo i dijagonalna potporna krila. Transonic Truss-Braced Wing (TTBW) nastao je kao dio suradnje s Boeingom, a NASA je samostalno krenula dalje razvijati koncept.

NASA je najavila ovaj tjedan prvu seriju testova na maketi koja je upravo završila u njenoj ustanovi Armstrong Flight Research Center u Kaliforniji. Riječ je o dijagonalnim krilima od 1,8 metara koja su podvrgnuta ispitivanju opterećenja. Cilj testiranja je vidjeti kako se sile prenose s glavnog krila na dijagonalna krila. Veća varijanta krila od 3 metra bit će sastavljena do kraja godine, kada će, također, biti testirana.

NASA desetljećima radi na ovoj vrsti dizajna krila, a najavljuje se i komercijalni zrakoplov u suradnji s Boeingom koji bi trebao imati 30 posto nižu potrošnju goriva.