Vozači, (stalno) poštujte pravila i propise: Danas se u većini država EU provodi pojačani nadzor brzine!

Kao i uvijek, neovisno o ovoj akciji, pozivamo vas da vozite odgovorno, da pratite ograničenja brzine i poštujete prometne propise i pravila

Vozači koji danas kreću na put trebaju obratiti pozornost u gotovo cijeloj Europi. Petak je središte godišnjeg europskog maratona policijskih jedinica koje pojačano nadziru brzinu. Nazvan je, prikladno, Speed Marathon. Akciju provodi Europska mreža prometnih policija (Roadpol).

Brzinski maraton održava se od 17. do 23. travnja i dio je tematskog tjedna koji organizira Roadpol. U tom periodu posebno se nadzire brzina, a središte akcije bit će upravo petak kada bi najviše policijskih jedinica i radara trebalo biti na cestama. Prošle godine u Speed ​​​​maratonu sudjelovalo je devetnaest zemalja. Tada je više od 14.900 policajaca provjeravalo brzinu više od 3,1 milijuna vozača na čak 10.500 kontrolnih točaka. Zabilježili su 104.315 prekršaja, a 27.963 vozača su zaustavljena i kažnjena. Preostala 76.352 vozača kažnjena su slanjem prekršajnog naloga. Mnogim prekršiteljima oduzete su vozačke dozvole.

Najekstremniji prekršaji prekoračenja brzine počinjeni su u naseljenim područjima u Njemačkoj. Tamo je zaustavljen vozač koji je jurio 90 km/h gdje je 50 km/h dopuštena brzina. Za drugog je prekršitelja izmjerena brzina od 189 km/h, a dozvoljeno je 100. Rekorder je bio Nijemac koji je vozio 190 km/h na pokrajinskoj cesti u Bavarskoj gdje je ograničenje 80 km/h.

Kao i uvijek, neovisno o ovoj akciji, pozivamo vas da vozite odgovorno, da pratite ograničenja brzine i poštujete prometne propise i pravila.