Kamerama za mjerenje brzine više nije potreban priključak na strujnu mrežu: Sada rade i na najzabačenijim cestama!

Prvi sustavi već su u funkciji u nekoliko europskih zemalja

Fiksni sustavi za mjerenje brzine uglavnom se nalaze u naseljenim područjima ili tamo gdje imaju izvor električne energije, odnosno priključak na mrežu. Tako čuvarima reda na cestama ostaje ogromno nepokriveno područje cesta na kojima svoje fiksne kamere ne mogu uključiti u struju. Dio toga rješava se mobilnim jedinicama, a dio se ne pokriva. No, i u tom segmentu dolazi do promjena. Jenoptikovi sustavi za mjerenje brzine na cesti napajat će se tehnologijom gorivih ćelija vodika koja je dostupna izvan mreže kao dio novog dogovora.

Tvrtka je potpisala ugovor s tvrtkom SFC Energy, koja se specijalizirala za gorivne ćelije vodika i metanola za stacionarna i mobilna hibridna rješenja za proizvodnju električne energije.

SFC-ove gorive ćelije Efoy opisane su kao potpuno samodostatne, neovisne o lokaciji i pružaju održivu opskrbu energijom. Prevedeno, kamere će biti postavljeni tamo gdje ih prije nije bilo.

Prvi sustavi već su u funkciji u nekoliko europskih zemalja, kaže SFC. Potencijalne uštede zbog Efoyeve manje potrošnje goriva u usporedbi s konvencionalnim generatorima su značajne – uz to što ne emitiraju štetne ispušne plinove poput dušikovih oksida (NOx), ugljičnog monoksida (CO)… Za razliku od solarnih panela, tehnologija gorivih ćelija ne ovisi o vremenu.