Domet kamera za nadzor brzine: U Velikoj Britaniji i do jedan kilometar u Hrvatskoj ipak kraći

Neovisno o kamerama i laserskim uređajima za kontrolu brzine, vozite po pravilima i izbjegavajte uporabu mobitela u vožnji

U Velikoj Britaniji su se pojavile fiksne kamere za nadzor brzine s lećom dugog dometa. Doseg tih kamera je čak jedan kilometar, a osim brzine mogu detektirati korištenje mobitela te opasnu vožnju, poput neodržavanja razmaka iza drugog vozila. Osim toga ove kamere su sposobne snmiti fotografije u visokoj rezoluciji, a mogu sinimiti i filmiće u visokoj rezoluciji.

– Cilj nije samo penalizirati vozače nego i mijenjati ponašanje vozača i učiniti promet sigurnijim – kaže Martin Surl, načelnik policije u Gloucestershireu.

Tragom ove informacije poslali smo upit hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova. Zanimalo nas je koliki je domet kamera za nadzor brzine koje su u upotrebi u Hrvatskoj.

– Fiksnim radarskim uređajima mjeri se brzina kretanja vozila na udaljenosti od 15 do 150 metara, ovisno o vrsti fiksnog radarskog uređaja i konfiguraciji terena. Za snimanje vozila na većim udaljenostima preko 300 metara koriste se laserski prijenosni uređaji s foto/video zapisom.

Dakle, naše fiksne kamere imaju kraći domet, a duži domet imaju laserski prijenosni uređaji. Zasad ne postoji kamera ili laserski uređaj koji vas može uhvatiti u prekršaju na udaljenosti jedan kilometar, ali to ne biti trebao biti razlog da ne usporite i vozite po ograničenjima. Također, korištenje mobitela u vožnji nije samo prekršaj – to je iznimno opasno ponašanje koje može rezultirati teškim prometnim nesrećama.