Kinezi napreduju: Krajem godine kreće u proizvodnju revolucionarna baterija za električne automobile!

Vidjet ćemo što će sve to značiti za domet i brzinu punjenja

Kineski div CATL, koji je najveći opskrbljivač baterijama u autoindustriji, postigao je veliki proboj u tehnologiji. Naime, Kinezi tvrde da imaju tehnologiju baterija koja nudi gustoću energije do 500 Wh/kg. U CATL-u tvrde da je to dovoljno čak i za aplikacije u električnim zrakoplovima.

Za usporedbu, Tesline 4680 baterijske ćelije, koje se smatraju jednima od najnaprednijih na današnjem tržištu, imaju energetsku gustoću do 272-296 Wh/kg.

CATL je došao do fantastičnog rezultata zahvaljujući novoj visoko vodljivoj biomimetičkoj tehnologiji elektrolita u kondenziranom stanju koja stvara samoprilagodljivu mrežnu strukturu koja pak može prilagoditi interaktivne sile unutar lanaca kako bi poboljšala vodljive performanse. Baterije će koristiti katodne materijale ultra-visoke gustoće energije i inovativne anodne i separatorske materijale kako bi ponudile dobre performanse punjenja i pražnjenja. Osim toga, ti će materijali pomoći da baterije budu sigurne.

Ideja je koristiti baterije u zrakoplovstvu i autoindustriji, a u proizvodnju kreću krajem godine. Vidjet ćemo što će sve to značiti za domet i brzinu punjenja.