Odlična inovacija: Pogledajte kako funkcioniraju pješački prijelazi s ugrađenom LED rasvjetom!

Ovi objekti su dizajnirani tako da izdrže prolazak mnogih vozila i nisu skliski

Kako učiniti pješake vidljivijima? Čini se da Francuzi imaju dobru ideju i svoje sustave testiraju od 2017. godine. Sada je i službena uredba omogućila da se horizontalna signalizacija s LED rasvjetom omogući na prometnicama ili nogostupima.

Kako sve funkcionira? Na poznate oznake na tlu, poput pješačkog prijelaza, dodaje se dinamička svjetlosna signalizacija. Radi se o pločicama debljine 6 mm koje se sastoje od nekoliko slojeva, uključujući LED trake. Ovi objekti su dizajnirani tako da izdrže prolazak mnogih vozila i nisu skliski. Mogu se trajno postaviti u iskopani kolnik ili jednostavno zalijepiti na asfalt, oko pješačkog prijelaza. Naravno, ideja je da noću ili u uvjetima lošeg vremena pješaci ili biciklisti budu vidljiviji. Cijeli je sustav kreirala tvrtka Colas.

Zahvaljujući povratnim informacijama prikupljenim tijekom testiranja, Colas konstantno unapređuje svoj sustav. Spominje se i veliki napredak po pitanju prometne sigurnosti. Prometna signalizacija s rasvjetom uključuje se kad su blizu nje pješaci i tako signalizira vozačima da uspore ili se zaustave.