Kineski proizvođač na prekretnici: Dovesti ili ne u Europu mali električni automobil, koji bi koštao 10.000 eura?!

Dva su motora, sa 74 KS i 100 KS, s pogonom na prednje kotače

Kineski automobilski div BYD već je prisutan na europskom tržištu, a sad se razmišlja i o koraku dalje. Naime, na nedavnom autoshowu u Šangaju predstavljen je mali električni automobil Seagull, koji bi poput jadranskih galebova s plaža mogao zavesti europske kupce. Računca je jasna, električni automobil u klasi Twinga koštao bi malo više od 10.000 eura. Osim cijene nikakve druge komonikacijske vještine nisu mu potrebne da bi se nametnuo, a nije da nema još neke adute.

Seagull je dugačak 378 cm, ima četiri sjedala i doima se simpatično. Unutrašnjost je jednostavna i moderna, s dva ekrana na mjestu instrumentne ploče i, tradicionalno, na središnjem grebenu.

Dva su motora, sa 74 KS i 100 KS, s pogonom na prednje kotače. Na izbor su baterije od 30 kWh ili od 38 kWh, S autonomijom od 306 odnosno 405 kilometara. Obje se mogu napuniti do 80% na brzim punionicama za samo 30 minuta. Čekamo odluku BYD-a! U slučaju dolaska na europsko tržište konkurencija bi se mogla opasno zaoštriti. Zasad je u razredu cjenovno prihvatljivih električnih automobila samo Dacia Spring Electric (početna cijena 23.700 eura), koja do našeg kontineta također putuje brodom, iz tvornice u Kini.

Zašto je Seagull tako jeftin? Uz klasičnu litij-željezo-fosfatnu bateriju, BYD nudi i jeftinu natrij-ionsku bateriju. To je ona od 30 kWh.