‘Genijalna’ ideja: Žele prekriti ceste radioaktivnim materijalom!

Državno zakonodavstvo Floride usvojilo je zakon koji bi dopustio korištenje radioaktivnog materijala u izgradnji cesta

Lokalna televizija WFTV Orlando javlja o zakonu koji je nedavno usvojen na Floridi, a koji bi dopustio korištenje radioaktivnog materijala u izgradnji cesta. Brojne grupe i udruge koje se kreću od ekoloških do konzervativnih pozivaju guvernera Floride Rona DeSantisa da stavi veto na prijedlog zakona, jer ako bude potpisan, omogućio bi korištenje fosfogipsa (nusproizvoda proizvodnje gnojiva) u izgradnji cesta diljem ove države.

Agencija za zaštitu okoliša (EPA) zabranjuje upotrebu fosfogipsa zbog opasnosti koju predstavlja za cestare i okoliš. Korištenje ovog radioaktivnog materijala neće odmah početi ako DeSantis potpiše nacrt zakona. Samim nacrtom zakona odredit će se da Odsjek za promet Floride prouči izvedivost korištenja materijala na cestama u državi, a zabrinutost stvara i poprilično brz datum završetka studije koji je postavljen za proljeće 2024. godine.

Mnogo je protivnika ovog zakona. Neki tvrde da je to opasan način da se industrija gnojiva oslobodi nusproizvoda jer ne bi morali pakirati i sigurno skladištiti fosfogips, već bi ga jednostavno mogli dati državi na korištenje (Florida je već uskladištila više od 1 milijarde tona takvog materijala). Drugi, poput odvjetnice Rachael Curran iz udruge People for Protecting Peace River, u biti su rekli da niti jedan guverner pri zdravoj pameti ne bi razmišljao o nečem ovakvom.

Podsjetimo i da je Trumpova administracija već pokušala koristiti fosfogips u cestama 2020., ali nakon negodovanja, koje je uključivalo sve, od peticija do tužbe, EPA je odustala i povukla odobrenje. Ovo je, inače, materijal koji nema visoku radioaktivnost, ali je ima u određenoj mjeri i to izaziva zabrinutost.