Pogled u povijest: Volkswagenov dizelski sportaš koji je trošio minimalnu količinu goriva!

Od 0 do 100 km/h EcoRacer ubrzavao je za 6,3 sekunde, a maksimalna brzina bila je 230 km/h

Te 2005. godine bila su druga vremena. Danas se nitko ne bi sjetio predstaviti dizelski konceptni automobil, a pogotovo ne sa sportskim pedigreom. S tim je gotovo. Volkswagen EcoRacer je konceptni automobil prvi put prikazan javnosti na Tokyo Motor Showu. Dizajnirao ga je Katalonac Cesar Muntada.

EcoRacer je trebao pokazati da se može konstruirati sportski automobil koji troši minimalnu količinu goriva. Od 0 do 100 km/h ubrzavao je za 6,3 sekunde, a maksimalna brzina bila je 230 km/h. Ono zbog čega je EcoRacer bio – Eco je prosječna potrošnja od samo 3,4 litre na 100 km. Osim odlične aerodinamike i skromne mase za to je bio zaslužan središnje smješteni dizelski turbo motor s Common rail sustavom ubrizgavanja obujma 1,5 litre sa 136 KS.  

Motor je opremljen s filtrom čestica te je prenosio snagu na pogonske stražnje kotače pomoću DSG mjenjača sa sedam stupnjeva prijenosa. EcoRacer je primao je osobe. Karoserija je izrađena od karbonskih vlakana, što je rezultiralo relativno malom težinom od 850 kilograma. EcoRacer dugačak je 376 cm, a mogao je mijenjati tip karoserije, bio je kupe, roadster i speedster, bez vjetrobranskog stakla i krova. Nažalost, nikada nije ušao u proizvodnju, a to nije bio ni cilj…