Masne lokvice ispod automobila: Kako prepoznati o čemu se radi i kako si možete pomoći?!

Nasjedanje motornim koritom ulja na rubnjak prilikom parkiranja može uzrokovati puštanje motornog ulja iz vozila...

Neugodan i zabrinjavajući prizor većini vozača je kad ispod vozila, na parkirnoj podlozi ugledaju lokvu ili mrlju, objašnjava HAK-ov tehnički savjetnik Marin Morava. Što učiniti, stati i analizirati problem ili nastaviti voziti? Svakako treba stati i probati, koliko je to moguće, analizirati je li u pitanju sadržaj vašeg vozila. Ako ne poznamo najbolje naše vozilo od pomoći nam mogu biti upute vozila. Također, preporuka je nakon provedenih analiza kontaktirati servis ili službu pomoći na cesti – ako sumnjate da bi to mogao biti sadržaj vašeg vozila.

Osnovne radnje koje bi trebalo provesti:

– Zakočite vozilo parkirnom kočnicom, ključ za paljenje se mora nalaziti uz vas da netko ne bi pokrenuo motor dok ste vi izvan vozila ili dok ste se sagnuli ispred vozila ili istražujete motorni prostor. Povucite ručicu za otvaranje poklopca motora, ako je ista u kabini, obucite reflektirajući prsluk i ako vam nije poznat motorni prostor vašeg vozila, otvorite upute vozila pod poglavljem održavanje vozila.

– Kad je motor ugašen više od pet minuta povucite mjerač motornog ulja ako je vozilo istim opremljeno i uvjerite se je li nivo ulja ispravan.

– Rashladna tekućina najčešće se može provjeriti pogledom kroz rashladnu posudu bez otvaranja, a ako je morate otvarati pričekajte da prođe deset minuta od isključivanja motora – ako se motor prethodno zagrijao, kako vas ne bi opekla vruća rashladna tekućina jer je ista pod visokim tlakom.

– Vozila sa servo upravljačem mogu imati posudu za hidrauličko ulje i ako je posuda dostupna može se kontrolirati razina ulja.

– Kočiona tekućina je mali spremnik koji se uvijek nalazi ispred vozača, odnosno na njegovoj strani ispod vjetrobranskog stakla, većinom je od prozirne plastike te se također može pogledom kroz spremnik kontrolirati razina tekućine.

– Tekućina za pranje stakala najčešće se ne može provjeriti vizualno.

Ako su razine ulja i tekućina na vašem vozilu ispravne manje je razloga za veliku brigu nakon provedenih kontrola. Sad možete analizirati je su li na podlozi ispod vozila (asfaltu, betonu…) tekućina ili ulje.  Svakako provjerite, ako je moguće, poziciju lokve u odnosu na vaše vozilo te provjerite vidi li se na toj poziciji nešto mokro ili masno. Ako nije ništa od navedenog u pitanju, moguće da se radi o sadržaju nekog drugog vozila.

Ako krenemo analizirati sadržaje s podloge možemo raspoznati:

– Motorno ulje većinom je crno i klizanjem između prstiju tekućine koju ste pronašli na podlozi stvara se osjet mazivosti i često se mirisom osjeti miris paljevine.

– Antifriz može biti u raznim bojama, crvenoj, plavoj, zelenoj, i na prstima ćete osjetiti mazivost, miris je prisutan i moguće ga je usporediti s onim u vozilu iz spremnika antifriza kako bi lakše stvorili vezu s sadržajem na podlozi.

–  Prozirni sadržaji  ili prozirno žućkasti ili crveni mogu biti ulje prijenosnika, i na prstima ćete osjetiti mazivost, miris može biti kiselkast koji je specifičan za hipoidna ulja. S obzirom na boju i mazivost, slično može biti dizelsko gorivo, ali je mirisom sasvim drugačije od ulja prijenosnika ili ulja za servo upravljanje s volanom.

– Prozirni sadržaji koji nisu mazivi na prstima mogu biti voda, odnosno redovno puštanje klima dekondenzata pogotovo u ljetnim danima, kočiona tekućina isto je prozirna i nije maziva, ali za razliku vode ima miris i u kontaktu s kožom se osjeti zatezanje kože. Moguće ju je mirisom usporediti s mirisom vaše tekućine u posudi od vašeg vozila.

– Benzin na podlozi većinom ne ostaje kao lokvica na asfaltu nego kao suhi otisak, zbog velike hlapljivosti intenzivnog je mirisa.

Napomena, ako imate novije vozilo s malo prijeđenih kilometara ne odustajte prerano od spomenutih kontrolnih radnji jer glodavci mogu progristi gumene cijevi rashladnog sustava motora na vašem vozilu i tako mogu nastati problemi s curenjem. Nasjedanje motornim koritom ulja na rubnjak prilikom parkiranja može uzrokovati puštanje motornog ulja iz vozila. Propusti kod redovnog održavanja mogu biti pokretač puštanja nekog od medija iz vozila te je još niz drugih čimbenika, koji ne moraju biti dio redovnih trošenja na vozilu, a mogu biti uzrok puštanja tekućina iz vozila. Dobro je što je većina novijih vozila opremljena nadzorom razine tekućina i ulja u raznim spremnicima u našim vozilima te nam na vrijeme putem kontrolne ploče alarmiraju da nešto nedostaje u vozilu. Nerijetko, međutim, ima i novih vozila bez opreme za kontrolu razine motornog ulja ili razine rashladne tekućine, što zanemarivanjem prvih siganala (curenja) i nastavkom vožnje može prouzročiti veliku štetu na vozilu. Informacije koje će vam javiti da je došlo do pregrijavanja motora ili da nema podmazivanja motora mogu doći nakon što je nastala početna šteta na automobilu.