Japanci su ispred svih: Uskoro ćemo Sunčevu energiju za elektrane prikupljati u svemiru?!

Javno-privatno japansko partnerstvo planira testove za prijenos mikrovalova Sunčeve svjetlosti na Zemlju

U najnovijem ambicioznom projektu korištenja solarne energije u svemiru za proizvodnju električne energije (uvijek) potrebne na Zemlji, pokušat će se ostvariti gotovo rješenje već 2025. godine. Japanski pothvat posljednji je u nizu planova i eksperimenata u posljednjih nekoliko mjeseci za testiranje može li se solarna energija pretvorena u mikrovalove emitirati do prijemnih stanica na Zemljinoj površini. To je isto elektromagnetsko zračenje koje se koristi u mikrovalnim pećnicama – i slalo bi se do zemaljskih prijemnih stanica za pretvaranje u električnu energiju.

Znanstvenici i pisci znanstvene fantastike dugo su sanjali o takvom izvoru solarne energije: iskorištavanju Sunčeve energije bez obzira na vremenske prilike ili doba dana i noći. Time bi se prevladala ograničenja solarne energiju na Zemlji, gdje se proizvodnja može odvijati samo kada sunce sja. Osim toga, mikrovalovi mogu proći kroz oblake, tako da emitiranje energije putem mikrovalova na Zemlju ne bi predstavljalo ograničenja Sunčevoj energiji zbog vremenskih uvjeta ili doba dana. Ograničenja su, naravno, tehnologija i troškovi. Očekuje se da će troškovi postavljanja masivnih solarnih ploča u svemiru za proizvodnju 1 gigavata (GW) električne energije koštati više od 7,2 milijarde dolara, izvještava Nikkei Asia.

Znanstvenici pod vodstvom profesora sa Sveučilišta Kyoto Naokija Shinohare pokušat će doći do kvalitetnog rješenja koje će omogućiti komercijalnu primjenu. Japanski projekt koji uključuje industriju, znanstvenike i vladinu svemirsku agenciju proveo je uspješne testove vodoravnog prijenosa mikrovalne energije 2015. i okomitog 2018. godine, oba na udaljenosti od 50 metara dok će vertikalni prijenos na udaljenostima između 1 km i 5 km pokušati u bliskoj budućnosti.

Očito se zahuktala utrka za korištenjem energije Sunca u svemiru i njenom prijenosu natrag na Zemlju jer su slične namjere kroz svoje projekte već iskazali SAD, Europa i Kina. Uz energetsku krizu i probleme s dostupnošću zemljišta za instalacije obnovljive energije, svemirska solarna energija mogla bi biti dio rješenja u budućnosti, ako tehnologija i troškovi to dopuste.