Jogurt, kefir i – gorivo: Mlijeko će pokretati benzince i dizelaše?!

Uzgajivači mlijeka u Michiganu surađuju s kanadskom destilerijom mlijeka kako bi proizveli etanol iz mliječnog nusproizvoda koji se naziva permeat mlijeka, prenosi Auto News

Mliječni permeat je šećerna voda uklonjena iz mlijeka tijekom obrade, a Dairy Distillery sa sjedištem u Ontariju surađivala je sa Sveučilištem u Ottawi na stvaranju procesa njegove fermentacije. Destilerija obično koristi taj proces za izradu votke na bazi mlijeka, nazvane Vodkow. Tijekom pandemije Covid-19, Dairy Distillery čak je koristila mliječni permeat za izradu dezinfekcionog sredstva za ruke za lokalnu zajednicu. Međutim, nedavno je osnivač Dairy Distillery, Omid McDonald shvatio da bi etanol na bazi mliječnog permeata mogao imati druge primjene.

– Postoji samo određena količina votke koju ljudi mogu popiti – rekao je McDonald za WOOD TV 8, u Grand Rapidsu, Michigan.

– Zapitali smo se – gdje s ostalim velikim količinama prerađevine od mlijeka? Tada smo počeli razmišljati o biogorivu.

Sada je udruga proizvođača mlijeka u Michiganu pokrenula zajedničko ulaganje s tvrtkom Dairy Distillery, koja planira izgraditi tvornicu za preradu, koja će pretvarati mliječni permeat u etanol za automobile. Prema Craine’s Detroit Businessu, ovo postrojenje moglo bi proizvesti do 8,3 milijuna glitara etanola godišnje i zamijeniti do 14.000 tona emisija ugljika godišnje.