Pametni telefoni mogu pomoći vozačima, ali samo ako ih ne konfiguriraju dok voze

Možete ga korisiti za mnoge informacije oko vožnje i automobila, a tu će vam od velike pomoćiti biti i HAK-ova aplikacija

Na koje nam sve načine mobitel u automobilu može koristiti? Vjerojatno ste odmah pomislili na telefoniranje. Naš je savjet da se uvijek zaustavite na sigurnom mjestu te tek onda krenete s razgovorom s napravom na uhu bez koje više ne možemo živjeti. Distrakcija odnosno skretanje pozornosti s upravljanja u vožnji sve je više zastupljena kod vozača, a razlog leži u činjenici da su upravljanje vozilom i telefoniranje dvije kognitivno zahtjevne aktivnosti te su u koliziji jedna s drugom.

Kad ćemo stići na odredište

Mobilne aplikacije, uz pomoć lokacije našeg pametnog telefona i brzine kojom se krećemo, mogu poprilično precizno predvidjeti vrijeme dolaska na određenu lokaciju, uz uvažavanje svih prometnih situacija koje nas mogu zadesiti (gužve, prometne nesreće) te odabrati najbolju i najbržu odnosno najkraću rute. Uz točke od interesa (POI) kakve kroz 20 kategorija sadrži mobilna aplikacija HAK (možete je skinuti na App Storeu ili Google playu) vrlo lako možemo znati koliko je udaljena najbliža benzinska postaja ako nam je rezervoar na rezervi, vrlo lako ćemo na isti način doći i do bankomata, parkirališta i garaže, različitih trgovina, zračnih luka itd. Uz jednostavno navigiranje doći ćemo bez ikakvih problema do željene lokacije.


Kad dođemo na odredište i parkiramo svoje vozilo, nekima se dogodi da zaborave lokaciju na kojoj su se parkirali. Slijedi traženje vozila, lutanje po ulicama, a da se pri izlasku iz parkiranog vozila u HAK mobilnoj aplikaciji samo odabrala opcija Gdje mi je auto kasnije više ne bi bilo lutanja i živciranja. Isprobajte ovu mogućnost, odlična je.

Više nikada nećete zaboraviti kupiti mlijeko

Pametni telefon uz pomoć integrirane umjetne inteligencije će nas pri izlasku iz kuće podsjetiti da kupimo mlijeko. To zaista radi u praksi, isprobali smo više puta, uz prethodno zadavanje podsjetnika poput „podsjeti me da kupim mlijeko kad izađem iz kuće“. I zaista, kada naš pametni telefon uz pomoć lokacije primijeti da smo napustili kuću, na ekranu se pojavljuje podsjetnik za mlijeko. Tako možemo postaviti bilo kakav drugi podsjetnik. Uz različite vremenske prognoze i predviđanje dolaska kiše motociklisti putem ekrana svojeg pametnog telefona mogu dobiti upozorenje o nailasku na područje na kojem će uskoro padati kiša. Na ekranu se ispisuje udaljenost do područja s kišom, jakost padalina te kroz koliko se vremena može očekivati dolazak jačeg ili slabijeg pljuska.
Slijedi li vam uskoro tehnički pregled i produženje registracije vozila? U TPR kalkulator na svojem mobitelu utipkajte osnovne podatke o vašem vozilu te izračunajte koliko će vas sve u konačnici koštati.
Jesu li vaša djeca nemirna tijekom vožnje i zadaju vam glavobolje dok sjede na stražnjem sjedalu? Iz trgovine aplikacijama preuzmite nekoliko zabavnih igara te djecu usmjerite na ekran koji ionako obožavaju, čak više i od televizora, a vi ćete moći na miru upravljati vozilom.
Dogodi li se kakva prometna ili druga vrsta nesreće dok se vozite, nije loše imati snimku događaja kao i fotografije s kojima policiji možete pokazati što se zaista dogodilo. Možda vam to neće vrijediti na sudu, ako dođe do toga, ali najčešće se pri manjim prometnim nesrećama niti ne ide na sud pa iskoristite svu silnu memoriju koju posjedujete i snimajte promet ispred sebe.