Mogu li policijska vozila biti – električna? Austrijanci će ih testirati, Britanci nisu zadovoljni!

Električna vozila će se testirati u cijelom rasponu policijskih operacija, od patroliranja do zaštite mjesta nesreće i vožnje u potjeri

Ni policija ne želi biti imuna na promjene. Tako će austrijski policajci od rujna ove godine do 2025. godine testirati električne automobile kako bi vidjeli mogu li oni udovoljiti zahtjevima njihova posla. U pilot projektu, austrijski će policajci testirati električne automobile od četvrtog kvartala 2023. do kraja 2025. kako bi utvrdili njihovu prikladnost za policijsku službu.

Riječ je o vozilima Volkswagen ID.3 i ID.4, a projektni partner Porsche Austrija ustupio je i jedan Taycan za testiranje, povodom 75-godišnjice marke. U pilot projektu sudjeluju uredi u Štajerskoj, Donjoj Austriji, Beču i Tirolu. U praksi treba ispitati, uz znanstvenu potporu, je li e-mobilnost prikladna za rad policije. Električna vozila će se testirati u cijelom rasponu policijskih operacija, od patroliranja do zaštite mjesta nesreće i vožnje u potjeri.

Zašto pilot projekt, a ne velika nabava električnih vozila? Zato što je već bilo problema s električnim vozilima u policijskoj službi i drugim hitnim službama. Primjer je Velika Britanija. S električnim policijskim automobilima često je teško doći do lokacija u ruralnim područjima i događalo se da su hitne službe morale zamijeniti automobile prije dolaska na odredište ili su imale poteškoća s pronalaženjem stanica za punjenje na udaljenim lokacijama, rekao je šef policije Gloucestershirea Chris Nelson. Policajci se ne bi smjeli zaustavljati na putu do prometne nesreće samo zato što su u električnom automobilu i onda moraju tražiti zamjenski automobil. Iz tog razloga, Nelson je oprezan u pogledu daljnjeg korištenja električnih vozila u hitnim službama.

Neka vatrogasna u Njemačkoj također su električna. Međutim, u ovom slučaju postoji rješenje za hitne slučajeve, a to je produžavanje dometa. Ugrađeni dizelski motor može dati dodatnu energiju i djelovati kao generator struje.