Širi se danski zakon? Još jedna država planira oduzimati automobile teškim prometnim prekršiteljima!

Danska pravila, između ostalog, nalažu da policija mora oduzeti vozilo koje je predmet obijesne vožnje - na tugu njegova vlasnika

Načelnik norveške policije želi postupiti kao susjedni Danci te oduzeti automobil svakom Norvežaninu koji čini teške prekršaje u prometu. Gledamo u dansko zakonodavstvo, rekao je šef policije za hitne slučajeve Knut Smedsrud za norveški medij NRK, nakon što je nekoliko vozača izgubilo vozačke dozvole nakon prebrze vožnje.

Podsjetimo, u Danskoj je prije dvije godine parlament pooštrio kazne u pravosuđu i kaznenom zakonu. Policija je tada dobila priliku zaplijeniti i prodati na dražbi vozila koja su, između ostalog, oduzeta i zbog prebrze vožnje. Dansko ministarstvo pravosuđa je u ožujku priopćilo da je u dvije godine otkako je usvojeno pooštravanje zakona zaplijenjeno gotovo 2000 vozila. Pravila, između ostalog, nalažu da policija mora oduzeti vozilo koje je predmet obijesne vožnje – na tugu njegova vlasnika.

Ovo su kriteriji za oduzimanje vozila u danskom zakonu: kada brzina prijeđe 200 km/h, kada je brzina najmanje 100 km/h i pritom najmanje dvostruko veća od dopuštene brzine, vožnja u pijanom stanju s više od 2 promila, ubojstvo iz nehata pod izrazito otegotnim okolnostima kada vozač pokazuje posebno bezobzirno ponašanje, kada vozač namjerno izazove opasnost za nečiji život ili zdravlje i kad vozač prouzroči znatne ozljede drugim sudionicima u prometu pod osobito teškim okolnostima.

Norvežani su, čini se, sljedeći…