Pobuna protiv autonomnih taksija: Pretvaraju ih u jednoroge pomoću prometnih čunjeva!

Aktivisti prosvjeduju protiv predloženog širenja robotaksi usluga u San Franciscu

Naslov djeluje čudno, ali čudan je i svijet u kojem živimo. Stanovnici San Francisca na jednostavan način protestiraju protiv širenja robotaksi usluga Cruise i Waymo u njihovom gradu. Kao što se vidi u videima na TikToku i Twitteru, tzv. Week of Cone (tjedan čunjeva) pokazuje aktiviste koji stavljaju prometni čunj/stožac na poklopac motora autonomnih vozila koja ne prevoze putnike.

Prosvjed dolazi uoči nadolazećeg sastanka Komisije za javne komunalne usluge Kalifornije 13. srpnja na kojem se očekuje da će Komisija glasovati za dopuštanje širenja Cruisea i Wayma u gradu. Ova bi promjena omogućila tim tvrtkama da naplaćuju karte za potpuno autonomne vožnje robotaksijima diljem grada, 24 sata dnevno. Prema Cruiseovoj trenutnoj dozvoli, oni mogu nuditi samo robotaksi usluge od 22:00 do 6:00 ujutro u ograničenim područjima, dok Waymova dozvola zahtijeva prisutnost sigurnosnog vozača. Objema tvrtkama dopušteno je ponuditi besplatnu uslugu bez vozača.

Aktivisti za prosvjed, navodno, imaju mnogo razloga, uključujući incidente samovozećih vozila koja blokiraju javni prijevoz, ometaju hitne službe, a neki su pregazili i kućne ljubimce (pse). Naravno, grupe taksista kao što su San Francisco Taxi Workers Alliance i Alliance for Independent Workers također su protestirale protiv širenja robotaksija. Čunjevi na robotaksijima ih privremeno onesposobljuju, odnosno senzori im onemogućuju kretanje s preprekom na poklopcu motora.