Autonomna vozila uskoro i na našim cestama: Europska unija donosi ključni zakon!

EK će predložiti zakonodavni okvir koji će omogućiti zemljama članicama da svake godine odobre prodaju do 1500 vozila po modelu, s instaliranom naprednom tehnologijom za samostalnu vožnju

U Americi se putnici već voze u autonomnim taksijima u nekim gradovima (s vozačem kao osiguračem), a čini se da i Europska unija nema namjeru previše zaostajati. EU planira odobriti prodaju autonomnih ili samovozećih automobila. Europska komisija će do kraja rujna predložiti prvi zakonodavni okvir u svijetu koji će omogućiti zemljama članicama da svake godine odobre registraciju i prodaju do 1500 vozila po modelu, s instaliranom naprednom tehnologijom za samostalnu vožnju, rekao je za Politico dužnosnik EU-a uključen u izradu pravila.

Takva vozila, kod kojih vozači više ne moraju nadzirati vožnju, još su u fazi razvoja, a cilj je europskim proizvođačima osigurati tehnološku prednost u odnosu na ostale.

Zakon će uključivati ​​17 zasebnih tehničkih pravila koja će izmijeniti način na koji zemlje EU-a odobravaju vozila za prodaju.

Šest je stupnjeva autonomnih automobila (od 0 do 5). Razina 5 je kada je automobil potpuno autonoman i ljudski vozač uopće nije potreban. EU trenutno radi na dopuštanju prodaje automobila treće razine. Nakon toga, Komisija želi da EU bude prvo tržište na svijetu koje će zakonski dopustiti prodaju autonomnih vozila razine 4. Vozila razine 4 mogu raditi u samostalnom načinu rada. Dok se zakonodavstvo i infrastruktura ne razviju, to mogu činiti samo unutar ograničenog područja (obično urbana sredina). To je poznato kao geofencing.

Znate i sami da je Rimac najavljivao autonomne taksije na hrvatskim cestama, a sada će dobiti i širi zakonski okvir za svoj projekt. Inače, Mercedes-Benz prodaje S klasu s trećom razinom autonomije. Vozila razine 3 imaju mogu sama donositi  odluke, kao što je pretjecanje vozila koje se sporo kreće, ali i dalje zahtijevaju ljudsko upravljanje. Vozač mora ostati oprezan i spreman preuzeti kontrolu ako sustav ne može izvršiti zadatak.