Pojavio se novi proizvod: Robot-zaštitar s odličnim sposobnostima!

Švicarski robot ima kotače i noge, koristi umjetnu inteligenciju i želi nadopuniti uslugu ljudskih čuvara u području sigurnosti

Ako su roboti već posvuda i rade sve vrste usluga, zašto ih ne biste koristili za sigurnost? To je i švicarski start-up Ascento mislio. Tvrtka je stvorila robota koji koristi umjetnu inteligenciju (AI) za patroliranje velikim površinama. On čak može zamijeniti ljudske čuvare – ili barem pomoći.

Ascentov robot već se koristi u Švicarskoj u tvrtki Securitas AG. Iako je još u fazi je testiranja, već je ponudio dodatni sloj sigurnosti, kao i poboljšanje operativne učinkovitosti na nekim lokacijama. Robot čuvar ima dvije sklopive noge i kotače, tako da je vrlo okretan. Glava je računalo na baterije, sa senzorima i umjetnom inteligencijom. Robot ima termalnu kameru za otkrivanje ljudi i vozila, kao i još jednu kameru od 360 stupnjeva koja snima slike. Komunicira s operativnom bazom putem live feeda i s ljudskim operaterom u kontrolnom centru. Osim toga, prema izvršnom direktoru start-upa, Alessandru Morri, robot može proći kroz ravan teren, prijeći preko prepreke i čak se popeti na jedan ili dva koraka visine jer kombinira kotače i noge.

Prema Ascentu, robot čuvar može zamijeniti ljudske profesionalce te brže i jeftinije pokrivati velike vanjske prostore. Prema Morriju, fokus na području sigurnosti ima veze s činjenicom da to područje zahtijeva od profesionalaca da rade s velikom satnicom u nepovoljnim vremenskim uvjetima. Namjera je, prema njegovim riječima, da roboti olakšaju život stražarima a opremu tvrtke može se unajmiti po satu, kako bi nadopunile patrolu.