Amortizeri vozila: Znate li da s padom njihovih performansi može doći do pucanja guma!?

Sumnju u istrošene amortizere najbolje je provjeriti kod automehaničara

Amortizeri su klasični potrošni materijal. Istrošene komponente mogu imati štetan učinak na upravljanje, zaustavljanje i stabilnost vašeg vozila.

Sustavi ovjesa su potrebni jer bi bez njih cijeli automobil poskakivao po neravnim cestama, a takve su manje-više -sve! Zato je ugrađena opruga koja apsorbira učinak neravnina na cesti. Međutim, opruge nisu dovoljne za smirivanje vozila. Zbog toga postoji potreba za amortizerima. Oni pomažu pri ublažavanju udara s neravnih površina, ograničavajući kretanje ovjesa i prigušujući energiju pohranjenu u oprugama. Sve to omogućuje kontroliranu i udobnu vožnju.

Kako u vožnji prepoznati istrošene amortizere?

Stisnete li kočnice i dođe li do prepoznatljivog spuštanja nosa vozila, imate problem. Jasan je to znak da su navedeni dijelovi istrošeni, a opasna nuspojava je povećanje kočionog puta (čak do 20 posto). Isto vrijedi i kad nakon snažnog dodavanje gasa dođe do većeg spuštanja stražnjeg dijela automobila.

Istrošeni amortizeri gube funkciju pa dolazi do poskakivanja vozila na neravninama (vozilu treba duže vremena da se smiri nakon prelaska neravnine). Poskakivanje vozila dovodi do oštećenja na gumama, odnosno tipičnog ‘nabiranja’ materijala. Zbog toga može doći i do pucanja guma ili njihove neefikasnosti prilikom akvaplaninga, odnosno vožnje na mokrom kolniku.

Znak istrošenosti je promjena u ponašanju vozila prilikom prolaska zavoja, odnosno povećano naginjanje ili čak nekontrolirano ljuljanje.

Jedan od simptoma su i vibracije na upravljaču, čak i na glatkoj cesti. Zveckanje ili metalizirani udarci također se mogu čuti kad su amortizeri istrošeni.

Za kraj, tu je i nestabilnost automobila pri visokim brzinama.

Sve ovo zahtijeva posjetu mehaničaru i nemojte kupovati vrijeme i voziti s ovakvim simptomima.