(Ne)očekivana vijest: Audi platformu za nova električna vozila traži u – Kini!

Kineski proizvođači imaju dvije komparativne prednosti - platforme su im očigledno jeftinije, a dobra integracija svih sustava osigurava odlične performanse i domet

Nekoliko puta smo već pisali da je kineska konkurencija iznimno ozbiljna, pogotovo u segmentu razvoja električnih automobila. Kinezi se dugo pripremaju za električnu mobilnost i sada kapitaliziraju svoja znanja. Na visokoj su razini tamošnji proizvođači pa ne iznenađuje da je, po izvještaju Automobilwochea, Audi odlučio potražiti platoformu za svoja električna vozila upravo kod kineskih proizvođača. U Kini se već vode razgovori s konkurentima, a po nekim drugim izvještajima najdalje su odmaknuli pregovori sa SAIC-om, koji ima premium platformu.

Kineski proizvođači imaju dvije komparativne prednosti – platforme su im očigledno jeftinije, a dobra integracija svih sustava (elektromotori, baterije, softver…) osigurava odlične performanse i domet.

Vidjet ćemo kako će se razvijati ovi pregovori, ali zanimljivo je da veliki europski proizvođač premium automobila razmišlja o ovakvom aranžmanu.