U Parizu su jasni: Imate SUV – platite skuplji parking!

Novi stroži propis primjenjivat će se od početka 2024. godine.

Svi znamo da su SUV vozila teška te da troše više goriva od ostalih tipova vozila, gleda li se ista motorizacija. Zato glavni grad Francuske Pariz planira nametnuti veće cijene parkiranja SUV-ove.

Prilikom izračuna novih pristojbi u obzir će se uzeti veličina, težina i motor vozila, a britanski Guardian izvještava da su mjeru prošlog mjeseca odobrili pariški vijećnici. Ekološka stranka (EELV) predložila je novi zakon rekavši da se broj SUV vozila u Parizu povećao za oko 60 posto u posljednje četiri godine i da čini oko 15 posto ukupne gradske flote koja broji otprilike 1,15 milijuna privatnih vozila. Očekuje se da će električna vozila i vozila velikih obitelji biti isključena iz te mjere.

Istaknimo i da je ranije ove godine grad Lyon uveo je sličan novi zakon koji će stupiti na snagu također sljedeće godine u kojem je najavio novu politiku parkiranja prema kojoj će se naknade za parkiranje na javnim površinama određivati progresivno na temelju veličine, težine i motora vozila. Najviše koristi imati će električna vozila koja će se kvalificirati za najniže naknade za parkiranje od 15 eura mjesečno, dok će vozila s unutarnjim sagorijevanjem koja su teža od 1725 kg plaćati čak trostruko.